Izvor: B92

Vremena se menjaju i turisti su konačno počeli da otkrivaju ovaj raj, njegovu hranu, ronjenje i kulturu.

Na najvišoj tački Aitutakija otkriva se istinska lepota ostrvske lagune čije spoljne ivice okružuje malo ostrvo, razdvajajući kristalnu tamnoplavu nijansu Pacifika.

Koralno ostrvo je jedno od 15 Kukovih ostrva, a zovu ga i „vazduhom tišine“.

Zanimljivo je da se vreme na Aitutaki i dalje kreće nekim sporim, lenjim hodom koji više ne postoji u nekim drugim turističkim mestima kao što su Bali ili Puket. Na Aitutaki živi samo 2.000 ljudi, a zajednica pažljivo održava i čuva svoje dugačke i mirne plaže od zagađenja i horde turista.

Aitutaki / thinkstock

I trgovina na ostrvu je skromna, a hoteli koji su ovde, poput butik vile Etu Moana, pažljivo su se ugnezdile tik do vode, dok su krovovi skriveni negde među palmama.

Iza grebena, između jula i oktobra mogu se videti kitovi koji migriraju na jug i kreću se u tople vode Pacifika kako bi se razmnožavali.

Prodavnice na ostrvu možete izbrojati prstima jedne ruke, a količina automobila je manja od broja mačaka koje žive ovde.

Ipak, kao svaki drugi, i ovaj raj turisti su počeli da otkrivaju, pa turizam dostiže rekordne nivoe. Prošle godine ostrvo je posetilo 161.362 turista, što je najviši rast u istoriji države, a 10 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Čak oko 61 odsto turista su stanovnici Novog Zelanda, pa Australijanci, a potom ih slede Amerikanci i Evropljani.

Glavni grad Kukovih ostrva je Rarotonga, koja odavno nije imuna na promene koje sada stižu i do sat udaljenog Aitutakija.

Zanimljivo je da na Novom Zelandu živi više ljudi koji vode poreklo sa ovih ostrva, nego na samom ostrvu. Ali čim su turisti počeli da dolaze polako su i oni počeli da se vraćaju kući.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.