Izvor: b92.net/24sedam.rs

Za neke ljude, sama pomisao na letovanje može izazvati mučninu.

Bez obzira na to da li putuju autom, avionom ili autobusom, mnogi se suočavaju sa simptomima kao što su mučnina, vrtoglavica i osećaj nagona za povraćanjem. Stručnjaci tvrde da je ova "putna bolest", koja pogađa čak 65 odsto putnika, normalna, iako je jako neprijatna.

Izbor hrane

Jedan od načina da se ublaže ovi simptomi jeste izbor laganije hrane pre putovanja. Preporučuje se konzumiranje laganih obroka poput žitarica ili voća, izbegavanje alkohola i začinjene hrane, te konzumiranje vode ili limunade kako biste sprečili dehidrataciju.

Uzimanje prirodnih čajeva, poput čaja od kamilice, može takođe pomoći u smirivanju eventualnih grčeva i bolova u stomaku.

Izbor sedišta

Prilikom izbora sedišta, posebno prilikom putovanja avionom, preporučuje se sedenje na sredini, gde je manje osećaj turbulencija. U autobusu bi trebalo izbegavati sedenje na sedištu suprotnom od pravca kretanja, dok je vožnja automobilom najugodnija kada sedite na suvozačevom mestu.

Namirnice koje mogu sprečiti mučninu

Još jedan način da se ublaže simptomi mučnine je konzumiranje maslina ili đumbira. Masline sadrže tanin, supstancu koja može umanjiti proizvodnju pljuvačke i smanjiti osećaj mučnine. Đumbir je takođe efikasan, posebno za odrasle osobe, kada se uzme razmućen u vodi, dok se deci preporučuje samo ako su starija od tri godine.

Tablete protiv mučnine

Ako koristite tablete protiv mučnine, važno je da ih popijete sat vremena pre putovanja, kako bi delovale. Na kraju, možete koristiti i eterično ulje nane, stavljajući nekoliko kapi na maramicu koju ćete duboko udisati pre putovanja kako biste smanjili osećaj mučnine.

Podeli: