Izvor: B92.net

Bugarska i Rumunija biće deo šengenskog prostora od 31. marta ove godine, a to je sa sobom povelo brojna pitanja za buduće putnike.

Biće ukinute samo vazdušne i pomorske granične kontrole, dok će drumske i železničke kontrole ostati na snazi, što je proces bez presedana u istoriji EU.

Do 31. marta, putnici između Rumunije, Bugarske i drugih država članica Šengena i dalje će morati da pokažu pasoš, ili samo nacionalnu ličnu kartu ako je izdala država EU, na svim graničnim kontrolama.

Međutim, od aprila, onima koji putuju vazduhom ili morem, dakle na letovima, krstarenjima ili trajektima, između dve zemlje i ostatka šengenskog prostora neće se proveravati pasoši ili lične karte.

Ljudi koji putuju drumom ili železnicom, međutim, bilo da se radi o ličnim vozilima, autobusima ili vozom, i dalje će morati da pokažu važeći pasoš ili evropsku ličnu kartu prilikom prelaska granice.

Da li će skočiti cene u Bugarskoj i Rumuniji?

Obe zemlje, bar za sada, neće promeniti postojeće valute u evro, zbog čega se između ostalog i ne očekuje da će doći do skoka cena.

Elejn Voren je stručnjakinja za putovanja i osnivačica bloga "The Family Cruise Companion" se nada da prelazak u šengensku zonu neće odmah dovesti do povećanja cena, što bi odmah moglo da odvrati potencijalne turiste.

"Pojačana konkurencija bi mogla da uravnoteži svaku tendenciju da cene prenaglo skoče na najposećenijim destinacijama. Sa putnicima koji lako mogu da upoređuju cene, hoteli i druge turističke delatnosti će želeti da ostanu konkurentni", rekla je ona za Euronews Travel.

Ipak, čini se da je prerano reći šta bi tačno moglo da se dogoditi.

"Takođe je moguće da se određeni troškovi postepeno usklađuju između zemalja Šengena. Ali sve u svemu, kombinacija efekata, više posetilaca, ali i oštrija konkurencija, sugeriše da uticaji na cene neće biti jasni. Popularna mesta mogu imati skromna povećanja, dok se ruralna područja i potrošačke cene suočavaju sa pritiscima na smanjenje“, dodaje Voren.

Rumunija i Bugarska su i dalje relativno pristupačne destinacije za Srbe. Takođe, ove dve zemlje još uvek nisu toliko popularne destinacije za strance, ali će ova odluka po svemu sudeći promeniti tu činjenicu.

Podeli: