Izvor: tumagazin.rs

Bugarska i Rumunija biće deo šengenskog prostora od 31. marta ove godine.

Obe zemlje će na taj način imati omogućeno slobodno kretanje između država članica za oko 400 miliona građana.

Šta putnici mogu da očekuju?

Bugarska i Rumunija su članice evropske unije od 2007. godine, a od ove godine obe zemlje ulaze u Šengen zonu. Međutim, kako nisu ranije bile deo bezgraničnog prostora, putnici su i dalje u obavezi da pokažu pasoše pri ulasku.

Putnici koji dolaze avionom ili morem iz drugih zemalja šengen zone više neće morati da pokazuju ​​pasoše po dolasku. To znači da putnici na letovima, krstarenjima i trajektima neće biti podvrgnuti proverama, što će u velikoj meri olakšati putovanja.

Međutim, ako putujete kolima ili dolazite vozom ili autobusom i dalje ćete morati da pokazujete dokumenta. To je pre svega insistiranja Austrije, jer pravila koja regulišu kopnene granice još nisu uspostavljena, navodi Euronews.

Obe zemlje, bar za sada, neće promeniti postojeće valute u evro, zbog čega se između ostalog i ne očekuje da će doći do skoka cena. Takođe, pojačana konkurencija između zemalja bi mogla da uravnoteži svaku tendenciju naglog rasta cena na najposećenijim mestima. Budući da putnici mogu jednostavno uspoređivati ​​cene, hoteli i druge kompanije žele da ostanu konkurentne.

 

Iako su i Rumunija i Bugarska takoreći van utabanih turističkih staza, to ne znači da nemaju šta da ponude turistima. To je zapravo njihov adut. Rumunija je poznata kao zemlja sa prirodnim lepotama, bogatom istorijom i kulturnom baštinom, sa šarmantnim selima u kojima vreme kao da je stalo.

Bugarska, s druge strane, je prilično zanimljiva država sa razvijenom i raznolikom turističkom ponudom. Bogato nasleđe uključuje izuzetno očuvane kulturno-istorijske spomenike. Tu je i Crno more čiju obalu karakterišu sunčane morske obale, duge peščane plaže boje zlata, mirne uvale, romantični rtovi i gostoljubivi ribarski gradići.

Obe zemlje turistima sada nude više slobode za istraživanje sopstvenim ​​tempom, koristeći ekološke opcije poput vozova ili bicikala. To znači da će oni moći dublje da upoznaju i uvaže lokalne kulture i odgovorne turističke prakse, što bi doprinelo i okolini i zajednicama koje posećuju.

Ne računajući Rumuniju i Bugarsku, Šengen zonu čini 27 država. Dvadeset i tri pripadaju EU, a četiri su pridružene države Evropskog udruženja slobodne trgovine. To su Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn. Poslednja zemlja koja je pristupila šengenskoj zoni bila je Hrvatska 2022. godine.

Podeli: