B92 Podcast Tehnopolis grafika
B92 Podcast Tehnopolis grafika

Tehnopolis 132: Borba čipova

Google je predstavio svoj prvi, Apple nastavio da ih niže, a Microsoft je ostavio bez Windowsa 11 one kojima fali čip pod imenom TPM.

Poznati su svi detalji o Pixelu 6, Google je predstavio nove uređaje u dve dimenzije i dve klase, kako po mogućnostima, tako i po ceni. Ono što je ključno za njihovu priču je Google Tensor, novi Googleov čip koji sada pogoni Pixele i koji je ključna nit priče o iskustvu koje bi novi telefoni trebalo da pruže.

Apple je dan ranije konačno osvežio MacBook Pro u punom smislu te reči. Novo, ili bolje rečeno ponovo viđeno je gotovo sve, M1 Pro i M1 Max pogone modele sa ekranima od 14 i 16 inča, vratili su se portovi, a notch je sa Appleovih telefona prešao i na računare. Uz retro dizajn, vratili su se i fizički "F" dugmići, izbacujući TouchBar sa scene.

Početkom meseca ozvaničen je Windows 11, a u nastavku TPM sapunice otkrili smo da će Microsoft ipak "dozvoliti" instalaciju na uređaju koji nemaju ovaj čip u verziji 2.0, ali "bez obaveze". Bilo kako bilo, Windows se konačno bitno prolepšao.

Tri bitna događaja za 132. epizodu Tehnopolis podcasta, hvala na slušanju!

Pratite Tehnopolis podcast
RSS: https://www.b92.net/podcast/tehnopolis/feed/
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/podcast/tehnopolis/id1185520336?mt=2
Google Podcasts: https://bit.ly/32Y1mlO

Aleksandar Miladinović
https://twitter.com/alexmiladinovic

Ivan Jelić
https://twitter.com/escapetofreedom
https://mastodon.social/@escapetofreedom

strana 1 od 19 idi na stranu