Baklava zaštićena kao deo turskog kulturnog nasleđa

Turski institut za standardizaciju (TSE) odlučio je da "tursku baklavu", zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 22.02.2015.

09:12

Default images
Foto: Thinkstock

TSE je odredio standard za tursku baklavu koja mora biti zlatno-žute boje, debljine od najmanje 35 milimetara i treba da se topi u ustima. Prema ovoj odluci, preliv za tursku baklavu ne treba da bude jak i gust, prenosi list Parizijen.

Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u poslednje vreme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci.

Neki proizvođači su umesto zelenih pistaća koristili sušeni grašak u prahu ili druge biljne proizvode, a maslac zamenjivali trans mastima i njima sličnim sastojcima.

Usvajanjem standarda TSE-a jasno je definisan pravilnik u korišćenju namirnica za pravljenje baklave, kao i načini njenog pripremanja jer se baklava u turskim regijama priprema na različite načine.

Poreklo baklave je predmet dugogodišnjeg ozbiljnog sporenja između Turske, Grčke i Kipra i većine zemalja Bliskog istoka gde se ova poslastica od tanko razvijenog testa složenog u desetak slojeva, između kojih se dodaje smesa mlevanih oraha i pistaća, pravi pod istim imenom. U prilog tome da je reč o turskoj poslastici, TSE navodi da reč baklava vodi poreklo od reči iz staroturskog jezika - "baklagu" ili "baklagi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: