"Spasite planetu - postanite vegan"

Iako ekonomski, politički i lični troškovi odlaganja suočavanja sa klimatskim promenama vrtoglavo rastu, postoji jedan način da se smanji emisija ugljen dioksida (ona za koju je odgovorna poljoprivreda) za pedeset procenata – veganstvo.

Život

Izvor: Huffington Post

Subota, 28.06.2014.

19:30

Default images

Efekat staklene bašte izazvan gasovima nastalim usled poljoprivrednih praksi mnogo koštaju svet, ali novi izveštaj objavljen u žurnalu "Klimatske promene" (Climatic Change) navodi da su za to najviše krivi mesojedi. Istraživanje je pokazalo da je prosečan mesojed odgovoran za gotovo dva puta veću emisiju ugljen dioksida u odnosu na vegana.

Proizvodnja, transport i skladištenje hrane u mnogome tome doprinose.

Osim veće potrošnje goriva za prevoz i skladištenje mesa, prirodi šteti i metan koji životinje proizvode.

Prema američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine, poljoprivredni uzgoj je odgovoran za 14 odsto ukupne svetske emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

"Smanjenje unosa mesa i drugih namirnica životinjskog porekla može predstavljati značajan doprinos očuvanju životne sredine", zaključuje se u izveštaju.

Ranija istraživanja pokazala su slične rezultate. Studija objavljena u aprilu otkrila je da godišnja emisija ugljen dioksida u poljoprivredi može da se smanji za oko 90 odsto smanjenjem konzumacije junetine u svetu do 2030.

Radna grupa za očuvanje životne sredine predstavila je i grafikon u kom se poredi uticaj konzumacije određenih vrsta mesa i otkriće da bi, ukoliko bi svi Amerikanci postali vegetarijanci, uticaj na životnu sredinu bio takav, kao da je uklonjeno 46 miliona automobila s puteva.

Međutim, grupa upozorava da je to samo delić onoga što je potrebno uraditi i da su potrebne krupne političke odluke.

Foto: Suzette - www.suzette.nu / Flickr.com
ewg.org
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: