Naučnik tuži Nasu jer ne traži vanzemaljski život

Čudna „misteriozna“ stena pojavila se na slikama koje je Nasin rover Oportjuniti načinio na Marsu a astrobiolog dr Ron Džozef u svojoj tužbi tvrdi da ona krije mnogo više nego što se to na prvi pogled čini, piše Huffington Post.

Život

Izvor: Huffington Post

Petak, 31.01.2014.

18:40

Default images

Džozef tuži Nasu i njenog administratora Čarlsa Boldena u pokušaju da natera ovu svemirsku agenciju da detaljnije prouči „misteriozni“ kamen na Marsu.

Peticija, koja je podneta u Kaliforniji, traži od Nase da „načini detaljnije fotografije kamena i naučnim metodama istraži i testira taj biološki organizam“.

Međutim, NASA je identifikovala taj objekat kao kamen – čudan kamen koji je nekako uspeo da se skotrlja sa obližnjih stena i naše na fotografiji.

„Posmatrali smo ga uz pomoć mikroskopa. Jasno je da je u pitanju kamen“, izjavio je dr Stiv Skajres, jedan od naučnika zaduženih za rover Oportjuniti.

Sa druge strane, Džozef smatra da kamen podseća na „gljivice“ i da se nije misteriozno pojavio već da je tu bio sve vreme:

„Spore su bile izložene vlazi usled promenjivih vremenskih prilika na Marsu. Tokom narednih 12 dana, od trenutka kada je rover načinio prvu sliku, te spore su rasle i razvile se u strukturu koja se vidi na drugoj fotografiji. Dokazi su konzistentni sa biološkom aktivnošću i ukazuju na postojanje života na Marsu. Međutim, u nedostatku vlage, biološki uzorci poput ovih gljivica će se osušiti i raspasti i podsećaće na kamen na slici“.

Nasin portparol Alard Beutel izjavio je da agencija i dalje analizira kamen pošto je pronalaženje života na drugim planetama jedan od glavnih ciljeva ali ti dokazi moraju da budu čvrsti.

Međutim, Džozef i dalje čeka da NASA objavi fotografije visoke rezolucije.

„Odbijanje Nase da načini fotografije iz više uglova, odbijanje da se načine mikroskopske fotografije kamena i odbijanje da se objave fotografije visoke rezolucije je jednostavno neobjašnjivo, nemarno i bizarno“, stoji u njegovoj peticiji. Mars: Stena koja se niotkuda pojavila zbunila Nasu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: