Pogledajte najkompletniju mapu svemira

Britanski astronomi predstavili su najkompletniju 3D kartu svemira u istoriji. Karta 2MASS Redshift Survey (2MRS) obuhvata udaljenost od 380 miliona svetlosnih godina, a bilo je potrebno preko deset godina za njeno kompletiranje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2011.

14:30

Default images

Karta svemira proteže se mnogo bliže ka galaktičkoj ravni u odnosu na prethodne. Istraživanjem su ucrtane detaljne oblasti prethodno sakrivene iza Mlečnog puta, kako bi se bolje razumeo njihov uticaj na njegovo kretanje u odnosu na ostatak svemira.

Karen Masters sa Univerziteta Portsmouth prezentovala je mapu na konferenciji tokom 218. susreta Američkog astonomskog udruženja u Centru Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Canbridgeu u državi Massachusetts.

"2MASS Redshift Survey predstavlja predivan novi izgled svemira, posebno u blizini galaktičke ravni. Karta u 3D-u će omogućiti kosmolozima da proučavaju oblasti mnogo detaljnije", rekla je Mastersova.

Naučnici su početkom ovog meseca predstavili 3D kartu svemira slične veličine. To je bila jedna od najkompleksnijih mapa u istoriji.

Oni koji su izradili kartu SDSS III proučavali su najsvetlije objekte na nebu i stvorili sliku poput one kada se gleda mesec kroz oblake, pišu britanski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: