Život

Sreda, 04.05.2011.

12:10

Zemlja postaje prenaseljena?

Planeta Zemlja će 31.10. zvanično imati sedam milijardi stanovnika, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izvor: Tanjug, CNN

Default images

UN procenjuju da će 1. jula ove godine planeta i zvanično imati 6,9 milijardi stanovnika, dok će cifra od sedam milijardi biti dosegnuta 31. oktobra.

Prema najnovijoj projekciji populacija planete će pre 2050. dostići cifru od 9 milijardi. Studija UN predviđa da će svet narasti na 8 milijardi do 2023, devet će dostići 2041. a 10. milijardu dočekaćemo negde iza 2081.

Do kraja veka Zemlja će biti dom za 10,1 milijardu ljudi.

Najveći porast desiće se u takozvanim zemljama sa visokom stopom polodnosti, u podasharskoj Africi, Aziji, Okeaniji i Latinskoj Americi.

Ipak, istraživači upozoravaju da bi i mala varijacija u plodnosti mogla da dovede do velikih izmena u predviđanju populacije, pa nije isključeno ni da, u tom slučaju, do 2100. na Zemlji bude čak 15,8 milijardi ljudi.

S druge strane, minimalni pad bi uzrokovao sveukupni smanjeni broj stanovništva, pa bi do kraja veka Zemlju moglo da naseljava ne više od 6,2 milijarde.

Mnoge zemlje imaju staru populaciju i taj trend će se nastaviti kako njihove stope plodnosti budu opadale (jer se parovi odlučuju na sve manje dece) a napredna medicina bude omogućavala duži životni vek, kazala je Hanija Zlotnik, direktorka odseka za stanovništvo pri UN.

Međutim, populacija se značajno uvećava u najsiromašnijim zemljama sveta i UN predviđaju da će se te zemlje naći u ozbiljnim problemima ako ne nađu način da obuzdaju visoku stopu nataliteta.

Oćekuje se da će prosečan životni vek do 2095-2100. skočiti sa 68 na 81 godinu, naročito zahvaljujući sve većoj stopi izlečenosti obolelih od HIVa i side čime je znatno smanjena stopa smrtnosti u podsaharskoj Africi, zaključuje se u izveštaju UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: