Život

Ponedeljak, 28.03.2011.

14:18

Šta određuje našu seksualnu orijentaciju?

Seksualna orijentacija miševa u velikoj je meri određena nivoima neurotransmitera serotonina, koji se ponekad naziva i hormonom sreće, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: B92

Default images

Poznato je da 5-hidroksitriptamin, odnosno serotonin, reguliše polno ponašanja i funkcije poput erekcije, ejakulacije i orgazma, kako kod miševa, tako i kod ljudi. Ova hemikalija uglavnom umanjuje seksualnu aktivnost, tako da, antidepresivi koji povećavaju njen nivo u mozgu često smanjuju seksualne apetite.

Neurolog Yi Rao iz Nacionalnog instituta za biologiju i Univerziteta u Pekingu sa svojim je kolegama otkrio da serotonin kod sisara igra ključnu ulogu u odabiru seksualnih partnera.

Kineski je tim uzgojio genetski modifikovane miševe kojima su nedostajali neuroni ili pak proteini neophodni za stvaranje serotonina u mozgu. Nijedna od ove dve grupe nije bila u stanju da stvara neurotransmiter.

Za razliku od miševa iz kontrolne grupe, modifikovane jedinke nisu pokazivale veću sklonost parenju s raspoloženim ženkama nego s mužjacima, niti su preferirale njuškanje ženskih polnih organa ili ležaja.

Naprotiv, GM miševi su češće nego što je to uobičajeno prilazili mužjacima i udvarali im se ultrazvučnim ljubavnim pesmama.

Dok su se svi mužjaci s uobičajenim nivoom serotonina radije odlučivali za ženke, gotovo 50 odsto miševa s manjkom serotonina pokazivalo je veće sklonosti prema muškom polu, a oko 60 odsto ih je više vremena provodilo u njuškanju muških polnih organa ili ležaja.

Kada su stručnjaci GM mužjacima ubrizgali serotonin i tako povisili njegov nivo, oni su postali više privučeni ženkama. Međutim, previsoke količine serotonina smanjile su seksualnu želju životinja, što pokazuje da one moraju ostati u određenim okvirima.

'Rezultati našeg istraživanja neminovno otvaraju pitanje ima li serotonin istu ulogu u polnoj orijentaciji i kod drugih životinja', napisali su autori studije.

Međutim, jedan od koautora Zhou-Feng Chen sa Univerziteta u Vašingotnu upozorava da na temelju ovih rezultata ne bi trebalo ishitreno zaključivati da serotonin na isti način i u istoj meri određuje seksualnu orijentaciju ljudi.

Stručnjak za ponašanje glodara Elaine Hull s Univerziteta na Floridi kaže da otkriće može imati implikacije u homoseksualnom ili biseksualnom ponašanju ljudi.

'Međutim, mnogi će želeti da iz toga izvesdu više zaključaka nego što ih istraživanje nudi', istakla je Hull.

Foto: idman, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: