Ima samo 9 godina i uskoro završava fakultet, a uzor mu je Nikola Tesla

Dečak iz Belgije sprema se da u decembru diplomira, a nakon toga, kako otkriva, malo će "proučiti medicinu". Doktorske studije ipak neće započinjati dok se dobro ne odmori. Tesla mu je uzor i voleo bi da u sopstvenoj laboratoriji stvori veštačke organe, a zatim i celo ljudsko telo.

Život

Izvor: B92, Sputnik

Sreda, 27.11.2019.

08:40

Ima samo 9 godina i uskoro završava fakultet, a uzor mu je Nikola Tesla
Foto: Printscreen YouTube

Dok mazi štene, Loren Simons izgleda kao i svaki drugi devetogodišnjak. Međutim, onda počinje da opisuje kako njegov rad na univerzitetu u Holandiji podrazumeva razvoj kompjuterskog kola koje će replicirati deo mozga, piše Vašington post.

"Pokušavamo da povežemo neurone da bismo mogli da pratimo reakcije na lek u određenom delu mozga", priča mališan, objašnjavajući projekat u kojem se kombinuju saznanja biomedicine i elektrotehnike.

Belgijsko čudo od deteta na putu je da postane najmlađa osoba u svetu koja je završila fakultet. To će se desiti ukoliko Loren sledećeg meseca bude položio sve što je neophodno za završetak elektrotehničkog odseka Univerziteta u Ajndhovenu.

"Planiram da započnem doktorske studije i da malo proučim medicinu. Ali pre toga - odmor", otkrio je dečak svoje postdiplomske planove, prenosi RTS.

Loren je rođen u Belgiji, ali živi u Holandiji. Srednju školu završio je za jednu godinu, a trogodišnje studije, ukoliko sve bude išlo po planu, završiće za samo devet meseci. "Svi profesori su oduševljeni što Lorena imaju za studenta, a za sve nas to je jedinstvena situacija jer je on najmlađi student kojeg smo ikada imali“, objasnio je Sjoerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Kada nije na fakultetu, otkriva, Loren šeta psa, igra video-igre i objavljuje fotografije na Instagramu.

Inspirisan srpsko-američkim pronalazačem Nikolom Teslom, dečak planira da istraži polje veštačkih organa i mogućnost razvoja čitavog veštačkog tela u svojoj laboratoriji, piše Sputnik.

"Moji baba i deda pate od srčanih problema", objašnjava takvu odluku devetogodišnjak.

Ponude sa univerziteta iz svih krajeva planete pljušte. Zapad SAD trenutno prednjači među destinacijama, a roditelji pokušavaju da pomognu Lorenu da donese odluku.

Dečakov otac Aleksandar Simons ne usuđuje se da nagađa šta sve budućnost može da donese Lorenu – sve pretpostavke rasprsle su se kao baloni od sapunice.

"Nema žurbe. On se sada igra sa obrazovanjem. Zabavlja se kao na igralištu i mi nemamo ništa protiv toga", zaključio je ponosni otac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: