Život

Ponedeljak, 02.09.2019.

22:00

Arheolozi otkrili moguće mesto pojave Isusa Hrista posle Vaskrsenja

Arheolozi su u Izraelu pronašli drevno utvrđenje koje bi moglo pomoći identifikaciji grada Emausa, gde se, prema Novom zavetu, Isus prvi put pojavio posle raspeća i Vaskrsenja.

Izvor: B92, Sputnik

Arheolozi otkrili moguće mesto pojave Isusa Hrista posle Vaskrsenja
Ilustracija / Foto: GettyImages / Dan Kitwood

Tim francusko-izraelskih arheologa otkrio je drevno helenističko utvrđenje u blizini Jerusalima, staro 2.200 godina. Ovaj lokalitet, koji je verovatno izgradio general Bakida, mogao bi da pomogne u određivanju lokacije biblijskog grada u kome je vaskrsao Isus Hrist.

Od 2017. godine arheolozi vrše iskopavanje u Kuiriat-Jearimu, brdu iznad Jerusalima, koje se nalazi nekoliko kilometara zapadno od grada, pored grada Abu Goš. U poslednjih nekoliko meseci naučnici su pronašli utvrđenje sa zidovima visine i do tri metra. Na mestu su takođe otkriveni ostaci kule.

General Sekidid Bakida je izgradio obruč tvrđava, koje su čuvale pristup Jerusalimu.

Kiriat-Jearim se ne nalazi u istorijskim izveštajima u kojima se detaljno navodi spisak utvrđenja koja je podigao Bakida, bar ne pod ovim imenom. Međutim, oni uključuju i neidentifikovano mesto, koje se nalazi negde zapadno od Jerusalima, a "koje je poznavao jevrejski rimski istoričar Jozef Flavije i autor 'Prve knjige' Makabeja, pod imenom Emaus".
Ilustracija / Foto: GettyImages / Dan Kitwood
Pošto nema drugih poznatih važnih helenističkih tvrđava zapadno od Jerusalima, arheolozi predlažu da brdo Kiriat-Jearim i pripadajući grad Abu Goš budu identifikovani kao grad Emaus, koga je utvrdio Bakida, prenosi Sputnjik.

"Autori studije imaju dobro arheološko, geografsko i topografsko polazište. Međutim, to i dalje ostaje samo hipoteza", kaže Benjamin Isak, profesor drevne istorije na Univerzitetu u Tel Avivu.

Ariel Davida, kolumnista lista Harec, smatra da "istraživači ne mogu da kažu da li se tamo zaista dogodilo čudesno vaskrsenje, ali biblijska arheologija može dati uvid u istorijski kontekst religijskih tekstova i njihov nivo preciznosti kada opisuju mesta koja milioni ljudi smatraju svetim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: