Pronađena podmornica kojom je "Hitler pobegao u Južnu Ameriku"

Nestala nemačka podmornica kojom je, prema verovanju teoretičara zavere, Adolf Hitler pobegao u Južnu Ameriku nakon Drugog svetskog rata, pronađena je posle 73 godine u blizini danske obale.

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2018.

17:45

Pronađena podmornica kojom je
Foto: Gettyimages / ilustracija

U-3523 pripada klasi XXI, a jedna je od prvih podmornica dizajniranih za produženi boravak pod vodom. Njen domet omogućavao joj je neprekinutu plovidbu do Južne Amerike.

Potopio ju je britanski bombarder B-24 Oslobodilac 6. maja 1945, istog dana kada su saveznici oslobodili Dansku od nacističke okupacije. Tom prilikom poginulo je svih 58 članova posade.

Ipak, nemogućnost pronalaska podmornice podstakla je u poslednjih nekoliko decenija nastanak brojnih glasina, uključujući onu da ju je Hitler iskoristio za bekstvo u Južnu Ameriku.

Istraživači navode da nema dokaza da se bilo koji nacistički vođa nalazio u podmornici.

U-3523 je pronađena nedaleko od Skagena, najsevernijeg danskog grada, 15 kilometara dalje od pozicije koju je označio britanski bombarder.

Podmornica se u trenutku potapanja kretala ka Norveškoj, piše britanski Metro.

Ukopana je dopola u morsko dno, na dubini od 123 metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: