U Sibiru pronađen fosil papagaja star 16 miliona godina

Fosil papagaja, star između 16 i 18 miliona godina, pronađen je na istoku Sibira, što je do sada najsevernija tačka na kojoj su nađeni dokazi o prisustvu ove ptice.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

21:55

U Sibiru pronađen fosil papagaja star 16 miliona godina
Foto: Thinkstock / ilustracija

Jedna kost papagaja pronađena je u regionu Bajkala, kažu naučnici, što ukazuje na to da je ova ptica, koja danas većinom naseljava tropska i suptropska područja, nekada naseljavala široki prostor Evroazije.

Ovo je, takođe, prvi put da je pronađen fosil papagaja u Aziji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biology Letters.

Autori studije Nikita Zelenkov sa Paleontološkog instituta Borisjak Ruske akadmije nauka u Moskvi rekao je da je iznenađen otkrićem.

"Niko do sada još nije pronašao dokaz o prisustvu papagaja u Sibiru", rekao je on.

Zelenkov je rekao da su na istom lokalitetu pronađeni ostaci različitih životinja, uključujući glodare, mačke, nosoroge, nilske konje kao i različite vrste ptica, ali nikada egzotične vrste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: