Istorijski uspeh NASA: Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera (VIDEO)

Američka svemirska agencija NASA ostvarila je veliki uspeh - njena 1,1 milijardu dolara vredna sonda Džuno uspešno ušla u orbitu Jupitera, u sklopu misije za istraživanje porekla Sunčevog sistema.

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

08:18

Istorijski uspeh NASA: Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera (VIDEO)
Tanjug / AP Photo/Ringo H.W. Chiu

U Laboratoriji za mlazni pogon NASA u Pasadeni, u Kaliforniji, odjeknuo je aplauz i uzvici oduševljenja kad je u 23,53 po lokalnom, odnosno 4,53 po srednjeevropskom vremenu, sonda po planu ušla u orbitu najveće planete Sunčevog sistema, prenela je agencija AFP.

"Ušli smo", uizviknuo je Skot Bolton, glavni istraživač NASA iz Istraživačkog instituta u San Antoniju, Teksas. "Vi ste najbolji tim na svetu. Upravo ste učinili najtežu stvar koju je NASA ikad uradila", poručio je Bolton svojim kolegama u kontroli misije.

Sonda Džuno je lansirana pre pet godina iz Kejp Kanaverala na Floridi i dosad je proputovala 2,7 milijardi kilometara.

Ta letelica je putovala brzinom većom od 209.200 kilometara na sat kad je usporila motore dovoljno da bi ušla u orbitu Jupitera.

Time počinje 20-mesečna misija, tokom koje se naučnici nadaju da će otkriti više o tome koliko vode ima na Jupiteru, kao i sastav njegovog jezgra, kako bi došli do podatka kako se ta planeta, kao i druge oko Zemlje, formirala pre više milijardi godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: