Iskopan najveći dijamant u poslednjih 110 godina

Ekipi iz kanadskog "Lucara Diamond Corpa" se sreća zaista osmehnula kada je pre par nedelja u jednom od njihovih rudnika u centralnoj Bocvani pronađen džinovski providni dijamant, veoma brzo proglašen drugim najvećim u istoriji i najvećim u proteklih 110 godina.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

09:32

Default images
Foto: Thinkstock

Njegova je težina neverovatnih 1.111 karata (222 grama) s dimenzijama od 65mm puta 56 mm puta 40 mm. Radi se o dijamantu IIa klase, druge najređe i najcenjenije kategorije, a njegova je sudbina za sada nepoznata.

Ipak, pošto su vremena glomaznih dijamanata u jednom komadu stvar prošlosti, veruje se kako će biti razbijen u više manjih segmenata i prodat za veliku sumu novca.

Inače, većina iskopanih dijamanata je težine svega nekoliko karata, ali područje na kojem je pronađen ovaj primerak je izuzetno bogato.

Samo u tom istom rudniku (Karove) su 2013. godine pronađena dva primerka od po 200 karata, tako da se vlasnici s pravom mogu nadati punoj vreći kapitalaca.

S druge strane, teško je očekivati kako će ikada biti nadmašen rekorder, slavni Kullinan dijamant od 3.106 karata iskopan 1905. godine u južnoafričkom rudniku Premier.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: