U zatvor zbog astronomije!

Na današnji dan pre 381 godine Inkvizicija je osudila Galileja Galilea zbog njegovih stavova o položaju Zemlje u svemiru.

Izvor: Nikola Božiæ

Nedelja, 22.06.2014.

23:32

Default images

Presuda Inkvizicije je izrečena 22. juna 1633. godine, i sadržala je tri ključne tačke:
  • Utvrđeno je da je Galilej „žestoko kriv za jeres“ najviše zbog činjenice da je ostao pri stavu da je Sunce nepomično i da je centar svemira, da Zemlja nije u centru Svemira i da se ona kreće, i da zbog toga može širiti i braniti ovaj stav kao verovatan iako je utvrđeno da je protivan Svetom pismu. Od njega se zahteva da se „odrekne, proklinje i prezire“ ovaj svoj stav.
  • Osuđen je na zatvorsku kaznu. Međutim već sutradan je ovo preinačeno u kaznu kućnog zatvora, do kraja života.
  • Njegovo delo je zabranjeno. Zabrana se odnosila i na sva buduća njegova dela.
Tek je 31. oktobra 1992. godine papa Jovan Pavle II izrazio žaljenje zbog toga kako je ovaj slučaj vođen, i objavio je deklaraciju kojom se priznaju greške počinjene od strane Katoličke crkve i Inkvizicije koji su sudili naučnim stavovovima Galilea Galileja. U martu 2008 šef Papske akademije nauka objavio je plan da se u znak pošte Galileja podigne njegova statua unutar zidina Vatikan. Papa Benedikt XVI pohvalio je njegov doprinos astronomiji, na početku obeležavanje 4 veka prvih teleskopskih posmatranja Galileja Galilea, ali je ipak mesec dana kasnije šef Papskog saveta za kulturu , obznanio da je suspendovan plan da o podizanju spomenika ovog znamenitog naučnika.

Ceo svet je u znak sećanja na prva teleskopska posmatranja iz 1609. godine obeležavao tokom cele 2009. godine Međunarodnu godinu astronomije. Iza ovog obeležavanja stale su i UN i UNESCO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: