Otkrivena najudaljenija galaksija u svemiru?

U dubini ogromnog svemirskog prostranstva, astronomi su u sazvežđu Velikog medveda uočili galaksiju GN-z11 za koju veruju da je najdalja i najstarija galaksija ikad otkrivena.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2020.

12:58

Otkrivena najudaljenija galaksija u svemiru?
Foto: depositphotos/njaj

"Iz prethodnih studija čini se da je galaksija GN-z11 najudaljenija od nas koja se može otkriti, udaljena 13,4 milijarde svetlosnih godina", rekao je Nobunari Kasikava, profesor na katedri za astronomiju na Univerzitetu u Tokiju.

Njegov tim astronoma istraživao je udaljenost ove galaksije, a rad je objavljen je sredinom decembra u stručnom časopisu Nature. Ipak, dodao je Kasikava, merenje i verifikacija takve udaljenosti nije bio lak zadatak.

Da bi utvrdio koliko je GN-z11 udaljena od Zemlje, Kahikavin tim proučavao je takozvani crveni pomak galaksije - koliko se njena svetlost protezala ili pomerala prema crvenom kraju spektra.

Pored toga, tim je pogledao emisione linije GN-z11 - uočljive hemijske potpise u svetlosti koja dolazi od kosmičkih objekata, prenosi sajt Space.com.

Pažljivim proučavanjem ovih potpisa, tim je uspeo da izmeri koliko je svetlost koja dolazi iz GN-z11 morala da pređe da bi stigla do nas.

"Posebno smo proučavali ultraljubičastu svetlost, jer je to područje elektromagnetnog spektra u kojem smo očekivali da ćemo naći hemijske potpise crvenog pomaka", rekao je Kasikava.

On je objasnio da je svemirski teleskop Habl otkrio potpis više puta u spektru GN-z11.

"Međutim čak ni Habl ne može da reši ultraljubičaste emisione linije do stepena koji nam je bio potreban. Stoga smo se obratili savremenijem zemaljskom spektrografu, instrumentu za merenje emisionih linija, u opservatoriji na Havajima", rekao je japanski stručnjak.

Ako druga zapažanja potvrde nova otkrića, GN-z11 će i zvanično postati najudaljenija galaksija koju je čovek ikad uočio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: