SZO: Vakcina protiv ebole početkom 2015.

Klinička ispitivanja vakcine protiv smrtonosnog virusa ebole bi trebalo uskoro da počnu, a široka primena te vakcine bi mogla da otpočne već u prvim mesecima 2015, saopštila je Mari-Pol Kjeni, zamenica generalne direktorke Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.08.2014.

09:50

Default images

Njen kolega Žan-Mari Okvo Bele, šef odseka za vakcine SZO, je ranije za francuski radio RFI rekao da će britanska farmaceutska kompanija "Glakso Smit Klajn" kliničko ispitivanje vakcine protiv ebole otpočeti u septembru i da je on optimista u pogledu stvaranja uslova za njenu dostupnost na tržištu, prenosi AFP.

Kjenijeva priznaje da, s obzirom na situaciju sa ebolom, vakcina za tu bolest sigurno neće biti testirana tako rigorozno kao što je to slučaj sa drugim vakcinama i lekovima jer bi to bilo nemoguće.

Verovatno je da će ova vakcina biti puštena na tržište nakon provere njenih rezultata i bezbednosti na manjem broju ljudi nego što je to uobičajeno, ističe Kjenijeva.

Ona je napomenula da su na izradi vakcine za ebolu angažovani brojni istraživači kako bi se olakšao i ubrzao njen razvoj, ali je dodala da je vrlo važno ubrzati i odobrenja vlada afričkih zemalja za prvu fazu testiranja, što u tim državama može da potraje i mesecima.

Kjenijeva ipak izražava nadu da zbog hitnosti situacije testiranje vakcine za ebolu neće imati tretman kao kad je u pitanju bilo koja druga vakcina ili lek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: