Kina: Žestoke terapije protiv homoseksualnosti

Nekoliko kineskih bolnica priznalo je da koristi kontroverzne terapije podešavanja seksualnosti, među kojima su hemijske terapije, hipnoza i elektro šokovi, javlja danas agencija Frans pres.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

14:21

Default images

U Pekingu je centar za psihološku pomoć promovisao terapiju lečenja homoseksualnosti elektro šokovima.

"Posle svakog elektro šoka, pacijent zaustavi misli i odvoji se od svojih fantazija", navodi se na zvaničnom sajtu bolnice i dodaje da se polučasovne terapije, koje se sprovodi u razmaku od nekoliko dana, prepisuju samo u "najtežim slučajevima".

Kina je 2001. godine skinula sa spiska mentalnih bolesti homoseksualnost. Tokom godina homoseksualci su bolje prihvaćeni u većim gradovima i u društvu. Međutim oni su i dalje pod pritiskom porodice, posebno kad su jedinci. Mnogi pristaju i na heteroseksualni brak zbog roditelja.

Terapije konverzije seksualnosti su se koristile u svetu početkom 20. veka, kada su psihoanalitičari i lekari mislili da mogu da "izleče" homoseksualce. Sada se takve terapije smatraju nenaučnim, neefikasnim, čak i opasnim po zdravlje.

Međutim, takve kontroverzne terapije se i dalje koriste u nekim državama kao što je Kina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je i zabranila 2009. godine takve terapije jer mogu da izazovu oštećenja mozga i traume.

Neki homoseksualci koji su pristali na tu terapiju kažu da su imali velike glavobolje i bolove.

Homoseksualni aktivisti, koje finansiraju pretežno američka i britanska ambasada, postavili su ispred bolnica koje sprovode tu terapiju plakate "Homoseksualnost nije bolest".

Oni vode kampanju kako bi ubedili vlasti da ukinu takve terapije u zdravstvenim ustanovama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: