Kockice leda su pravo leglo bakterija

U restoranskim i kućnim ledomatima vrlo često su pristune bakterije ili plesan, koje dospevaju tu zbog prljavih ruku. Istraživanja dokazuju veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

20:20

Kockice leda su pravo leglo bakterija
Foto: Thinkstock

Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista! Konzumenti osvežavajućih i žestokih pića o ovome, uglavnom, ne razmišljaju, iako dobro upućeni upozoravaju da može biti "kontaminirana" bakterijama, pa čak i plesni, pogotovo u situaciji kada ruke nisu apsolutno čiste.

Na veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom i njegovu nečistoću ukazuju i mnogobrojna američka istraživanja. Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku.

"Uobičajeno je da bakterije koje se sakupljaju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda. U ovakvim situacijama kontaminirani led je problem sam po sebi, a još veći ako dođe u dodir sa mesom i drugom hranom, jer je tada mogućnost za širenjem zaraze veća", naglašava dr Debra Hofman, specijalista mikrobiologije sa Univerziteta u Južnoj Floridi. Plesan, takođe, vrlo često može da se nađe u restoranskim ledomatima, ali i u kućnim uslovima. Da bi se izbeglo njeno prisustvo neophodno je više puta godišnje čistiti prostore u kojima se drži led, a pogotovo kod kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: