Ovo je jedna od najvećih grešaka koje pravimo tokom odlaska u toalet

Mnogi ne žele da uđu u neki javni WC zbog straha od bakterija. Ipak, iako se većina ljudi boji da se najveći broj bakterija nalazi unutar WC šolje, činjenica je i da se one nalaze i svuda okolo.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 17.03.2018.

20:25

Ovo je jedna od najvećih grešaka koje pravimo tokom odlaska u toalet
Foto: Thinkstock

Istraživanje iz 1975. godine, čije rezultate je objavio časopis Journal Applied Microbiology, pokazalo je da bakterije ostaju na površini wc šolje i satima nakon ispiranja.

Međutim, ono što zabrinjava je da se puštanjem vode iz vodokotlića, bakterije raspršuju okolo. Kako bismo to sprečili, treba spustiti poklopac pre ispiranja, a potom ga i očistiti.

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Leeds pokazalo je da se bakterije "šire" i oko 25 centimetara u visinu nakon ispiranja, a preživeće i do 90 minuta nakon ispiranja vode, piše Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: