Koliko je ozbiljna pretnja "bele smrti"? /VIDEO

Gojaznost, depresija, anksioznost, problemi sa kožom... samo su početak niza zdravstvenih problema koje može da prouzrokuje šećer, koji zbog štetnosti po organizam zovu i "bela smrt".

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

20:50

Koliko je ozbiljna pretnja
Foto: Thinkstock

Da je lako prestati jesti slatkiše, nije. To sigurno znaju svi oni koji su bar nekada pokušali. Čak i oni koji su svesni svih problema koje uzrokuju, od kockice čokolade ili čaše soka teško se odvikavaju.

“Da bi izbacili šećer treba da se pravilno i zdravo hranimo, što podrazumeva tri glavna obroka i dve užine ili tri glavna obroka i jednu užinu. Tada ćemo smanjiti nagle skokove šećera u krvi, jer kad je obrok izbalansiran i kada telo unosi sve u optimalnim količinama, nemamo toliku želju za slatkim”, priča nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Uz ovaj savet, za dodatnu motivaciju može poslužiti i spisak zdravstvenih beneficija koji se njegovim izbacivanjem dobijaju, kao što su: gubitak sala sa stomaka, povećanje energije, smanjivanje želje za slatkim, bolji rad srca, smanjeni rizik od dijabetesa, bolja fokusiranost i san, sprečavanje nadutosti, lepši izgled kože i rast mišića.

"I biološki parametri su znatno bolji. Kada govorimo o biološkim parametrima pre svega ću da potenciram holesterol, trigliceridi, taj faktor rizika kardiološki, jer to je zapravo najveći problem i to najčešće bude problem ukoliko je bilo dosta slatkog i slatkiša. Naravno, o težini neću ni da pričam, tu se vrlo, vrlo, vrlo brzo vidi dobar pomak”, objašnjava nutricionista Đorđe Pejić.

Ukoliko vam odvikavanje od šećernih đakonija i dalje teško pada, poslušajte kako ipak možete da nađete razlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: