Koliko vode nam je zaista potrebno?

Svi smo čuli da treba piti osam čaša vode dnevno. Međutim taj savet nije baziran na naučnim dokazima, a za neke ljude to može biti veoma štetno, izjavili su istraživači sa Harvarda.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

10:41

Default images
Foto: Thinkstock

Oni su zaključili da je pola litre do litar i po tečnosti dnevno idealan unos. Ključna reč je tečnost, što znači da ne podrazumeva samo vodu .

„Misli se generalno na tečnost,“ izjavio je jedan doktor iz Klivlenda. “To ne mora nužno da bude voda već i salata, voće, spanać, supa. To su sve namirnice koje u sebi imaju dosta vode.”

Takođe je važno, naročito ako ste izloženi visokim temperaturama, da obratite pažnju na znake dehidratacije koje uključuju vrtoglavicu, slabost, lupanje srca i tamnu mokraću.

Niko nije siguran odakle je potekao podatak o dnevnom konzumiranju osam čaša vode, ali Medicinski institut preporučuje dnevni unos tri litra tečnosti za muškarce i 2.2 litra za žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: