Niz eksperimenata potvrdio najgore, virus ulazi i u mozak

Možda konačno znamo kako kovid 19 ulazi u mozak: novo istraživanje ukazuje da virus stimuliše rast sitnih cevčica između nosa i moždanih ćelija kroz koje može da prođe kao kroz tunel.

Izvor: Nedeljnik

Utorak, 26.07.2022.

15:11

Niz eksperimenata potvrdio najgore, virus ulazi i u mozak
Foto:Shutterstock/angellodeco

Kovid 19 je povezan sa nizom neuroloških simptoma uključujući moždanu maglu i konfuziju. Studije autopsije takođe su otkrile koronavirus u mozgu ljudi. Ali kako je tamo dospeo bila je pomalo misterija.

Prethodne studije sugerišu da je ACE2 receptor koji virus obično koristi da uđe u ćelije jedva detektovan u mozgu, za razliku od ćelija koje oblažu nos, usta i pluća. Sada su Kjara Zurzolo sa Instituta Paster u Francuskoj i njene kolege otkrili da se čini da koronavirus ima podmukao način da uđe u ćelije kojima nedostaje ACE2 receptor preko ćelija koje ga imaju, piše New Scientiest.

Sproveli su eksperimente u posudi sa koronavirusom i dve različite vrste ćelija. Jedan nazvan SH-SI5I korišćen je za modeliranje ljudskih moždanih ćelija. Drugi tip ćelije, Vero E6, korišćen je za modeliranje ćelija koje oblažu površine tela, uključujući nos.

Same po sebi, modelne moždane ćelije nisu mogle biti zaražene koronavirusom jer im je nedostajao ACE2 receptor. Ali kada su bile inkubirane u istoj posudi kao i modelne ćelije nosa, koje su imale ove receptore, postale su inficirane.

Pod posebno moćnim elektronskim mikroskopom, istraživači su videli da je virus po ulasku u ćelije nosa modela stimulisao kod ćelija rast sitnih cevčica nazvanih tunelske nanocevi koje su formirale veze sa modelom ćelija mozga. Zumirajući izbliza, videli su kako virus koristi ove tunele da se prebaci između dva tipa ćelija.

Već je poznato da nanocevi transportuju određene strukture i druge virusne čestice između udaljenih ćelija.

"Mislim da je to veoma zanimljiva studija jer pruža lep, uredan mehanizam pomoću kojeg se virus može preneti iz jedne ćelije u drugu, zaobilazeći potrebu za ACE2 receptorima", kaže Frederik Menije sa Univerziteta Kvinslend u Australiji.

Međutim, pošto su eksperimenti bili ograničeni na ćelije u posudi, potrebne su dalje studije kako bi se potvrdilo da se isti mehanizam javlja unutar mozga, kaže Menije.

"Ako se potvrdi da tunelske nanocevi prenose koronavirus iz nosa u mozak, možda ćemo moći da razvijemo lekove da ih blokiramo", kaže Zurzolo. "Trenutno nemamo specifičan molekul koji blokira nanocevi za tuneliranje, ali sprovodimo skrining da bismo ga pronašli", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: