Važan sastojak zdravog i kvalitetnog života

Kalcijum predstavlja jedan od najvažnijih minerala za rast i razvoj svakog deteta, a njegov nedostatak utiče na kvalitet života.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

08:20

Važan sastojak zdravog i kvalitetnog života
Thinkstock

Ovo su prvi znaci nedostatka kalcijuma.

Grčevi

Grčevi ispod pazuha, u butinama i rukama tokom kretanja prvi su znak da vaše dete ima manjak kalcijuma. Ukoliko unosi dovoljnu količinu tečnosti, ima normalan nivo hemoglobina u krvi, a i dalje oseća bolove u mišićima to može biti osnovni pokazatelj da nema dovoljan unos ovog minerala.

Krte kosti

Da bi kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvrstinu neophodan im je kalcijum. Manjak ovog minerala u organizmu dovodi do češćih lomova, čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijuma kod dece, uz nedostatak vitamina D, može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

Krti nokti

Jedan od pokazatelja manjka kalcijuma svakako su i lomljivi nokti. Ukoliko primetite da vašem detetu pucaju nokti čak i pri svakodnevnim radnjama obezbedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom.

Slab imunitet

Manjak kalcijuma predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crevnih infekcija. Takođe, smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bolesti.

Nesanica

Nesanica kod dece može biti posledica više razloga, a jedan od njih je i nedostatak kalcijuma. Osim nesanice, nedostatak kalcijuma izaziva i napade straha i mentalne smetnje koje povećavaju stres i umor.

Izvori kalcijuma

Mlečni proizvodi

Najbolji izvori kalcijuma su sir, mleko i jogurt. Pobrinite se da vaše dete ima bar jedan mlečni obrok dnevno.

Sitna plava riba

Sardine su bogate Omega-3 masnim kiselinama koje su važne za pravilan razvoj mozga, a bogate su i kalcijumom i vitaminom D.

Zeleno povrće

Kelj i brokoli su povrće koje treba uvrstiti u ishranu deteta, jer obiluju kalcijumom i pomažu u jačanju imuniteta.

Susam

Kalcijum je dosta zastupljen i u susamovim semenkama i pomaže u očuvanju koštane mase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: