Zdravlje

Utorak, 18.12.2012.

08:30

Da li istezanje štiti od povreda?

„Uvek se istegnite pre vežbanja“. Ovaj savet odzvanja brojnim teretanama, fitnes centrima i sportskim dvoranama, međutim, iako zvuči kao dobra ideja, da li istezanje zaista sprečava povrede?

Izvor: B92

Default images

Istraživanja su pokazala da osobe koje se istežu pre vežbanja nemaju ništa manje šanse da dožive povredu od osoba koje to ne praktikuju.

U jednoj od studija, fizioterapeut Rod Rope sa Univerziteta u Australiji ispitao je više od 2.600 vojnih regruta tokom njihovih treninga.

„Istezanje bi trebalo da bude prevencija kada su povrede u pitanju, ali nisam naišao ni na jedan dokaz koji bi to podržao“, izjavio je Rope.

Pope je takođe preporučio vojnim organima da ukinu obavezno zagrevanje pre treninga zbog toga što je u pitanju gubljenje vremena.

Istezanje prija i priprema mišiće za vežbu, i može biti korisno kod osoba sa određenim fizičkim problemima, ali dokazi pokazuju da istezanje ne smanjuje borj povreda tokom vežbanja.

Foto: Image courtesy of Marcus / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: