Zdravlje

Utorak, 09.01.2024.

09:27

Da li alkohol može da se uklopi u zdrav način života?

Alkohol je, bez sumnje, jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta, ali njegov uticaj na zdravlje često izaziva polemike. Pitanje koje se postavlja jeste: može li se konzumacija alkohola uklopiti u zdrav način života i prehranu?

Izvor: index.hr

Da li alkohol može da se uklopi u zdrav način života?
Foto: Shutterstock/BY-_-BY

Naučna istraživanja su pokazala da umerena konzumacija alkohola može da ima određene pozitivne učinke na zdravlje. Na primer, crno vino se često povezuje s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja zahvaljujući antioksidantu resveratrolu.

Slično tome, neka istraživanja ukazuju na potencijalne koristi umerene konzumacije piva u smislu osiguravanja određenih vitamina i minerala.

Međutim, ključna reč ovde je "umerenost". Prekomerna konzumacija alkohola dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući oštećenje jetre, povećani rizik od nekoliko vrsta raka, srčanih bolesti, kao i negativne učinke na mentalno zdravlje.

Preporuke o "umerenoj konzumaciji" variraju, ali se uopšteno smatra da je to do jednog standardnog pića dnevno za žene i do dva za muškarce.

Važno je naglasiti da "umerena konzumacija" ne znači da bi svi trebalo da piju alkohol, posebno osobe s određenim medicinskim stanjima ili oni koji uzimaju određene lekove.

Nutricionisti savetuju da, ako uključujete alkohol u svoju prehranu, to činite uz uravnotežene obroke i ne dopustite da alkohol zameni ključne nutrijente u vašoj prehrani. Takođe, važno je imati dane bez alkohola kako bi se telo odmorilo i oporavilo.

Uklapanje alkohola u zdrav način života zahteva individualni pristup, uzimajući u obzir zdravlje, navike i životni stil.

Dok umerena konzumacija može biti deo zdravog načina života za neke ljude, za druge je najbolji izbor potpuno izbegavanje alkohola. Kao i uvek, ključ je u ravnoteži i ličnoj odgovornosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: