Ljudski papiloma-virusi i rak prostate? Da, uzročno-posledična veza

Australijski naučnici smatraju da postoji veza između raka prostate i ljudskog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni pre svega u vezu sa rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe.

Zdravlje

Izvor: B92, dw.com

Petak, 17.07.2020.

16:17

Ljudski papiloma-virusi i rak prostate? Da, uzročno-posledična veza
Foto: depositphotos/iLexx

Džejms Loson i Vendi Glen sa Univerziteta Novi Južni Vels ispitali su rezultate 26 prethodno rađenih studija o HPV. Oni su otkrili da su vrlo rizični tipovi HPV-16 i HPV-18 bili prisutni kako o normalnom i dobroćudnom, tako i u zloćudnom, tipu tkiva prostate. Ta dva tipa virusa izazivaju većinu kanceroznih oboljenja grlića materice. Pomenuti naučnici su našli dokaze da se oni i u obolelom tkivu prostate nalaze mnogo češće nego u normalnom tkivu.

"Iako su HP-virusi samo jedan od mnogih izazivača raka prostate, oni su jedini izazivač protiv kojeg je moguća vakcinacija. Zato je važno da se ukaže na vezu između HPV i te bolesti", rekao je Džejms Loson.

Dva naučnika tvrde da je uloga ljudskog papiloma-virusa u oboljevanju od raka prostate vrlo kompleksna. Oni su rezultate svoje studije objavili u stručnom žurnalu "Infectious Agents and Cancer".

Potrebne su dalje studije

"Od 2015. naovamo su objavljivane publikacije u kojima se HPV i rak prostatea dovode u vezu", rekao je šef Urološke klinike u Braunšvajgu, prof. Peter Hamerer:

"Sve te sudije su asocijativne i nedostajao im je naučni dokaz za to", upozorava on, i dodaje da sada moraju uslediti dalje studije. A i eksperimenti na životinjama.

I prof. Miheal Muders sa Univerzitetske kllinike u Bonu ukazuje da bitne radove o toj temi tek treba očekivati: "Eksperimenti sa ćelijskim kulturama u kojima su virusi tipa 16 i 18 unošeni u ćelije putem genetske manipulacije, kao i mogući eksperimenti na životinjama sa takvim ćelijama – još nisu objavljeni. Samo takve studije bi mogle da pokažu da bez sumnje postoji veza između HPV i malignih transformacija prostate".
Virus se brzo prenosi

Iako su HP-virusi poznati pre svega kao izazivači raka grlića materice, njima mogu da se zaraze i muškarci i da inficiraju svoje partnerke ili partnere. HPV se tretira kao bolest koja se prenosi seksualnim odnosom.

"Mnogi smatraju da HPV-infekcija dovodi do raka pre svega kod žena. Ali to nije slučaj. HP-virusi su čest uzrok raka kod muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom kanceru čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu immati ulogu i pri oboljevanju od raka prostate, kao i da vakcinisanje protiv HPV može sprečiti nastanak raka prostate", kaže Loson. Važna prevencija

Nemačka stalna komisija za vakcinaciju (STIKO) već godinama zahteva da se i devojčice i dečaci pre prvog seksualnog kontakta vakcinišu protiv HPV. Osobe koje su zaražene ne ispoljavaju vidljive simptome, što otežava identifikovanje i praćenje bolesti. Svako može da se inficira – i bez seksa. Prenošenje je moguće i dodirom, na primer, u sauni.

"HPV-vakcinacija devojčica i dečaka spada u primarnu prevenciju raka grlića materice, ali i kožnih karcinoma uha, grla i nosa", kaže Muders.

Poznato je oko 200 različitih papiloma-virusa. Vakcina deluje protiv najvažnijih vrsta, a to su HPV-16 i HPV-18. Ispitivanja su pokazala da vakcina pruža zaštitu u više od 95 odsto slučajeva. Od neželjenih dejstava vakcine dosad su poznati jedino otoci i crvenilo – koji prate i većinu drugih vakcinacija. Stručnjaci smatraju da je to mala cena ako se ima u vidu da vakcina štiti od tako teškog oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: