Hrana kojom počinjemo dan uništava organizam

Iako su mnogima prvi i najčešći izbor kada treba da se doručkuje, stručnjaci smatraju da kaše, voćne jogurte i peciva treba izbegavati iz zdravstvenih razloga.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2022.

14:34

Hrana kojom počinjemo dan uništava organizam
Foto: Profimedia

Kaša
Ovakva brza jela spadaju među najpopularniji izbor za doručak, što je i razumljivo. Međutim, musli i ovsene kaše često su prepune praznih kalorija i šećera, poput peciva. Takođe, mnogi proizvođači dodaju u ove proizvode glukozno-fruktozni sirup, što je znatno lošija opcija od belog šećera. Ukoliko ih jedete, zamenite ih s onim od celog zrna.

Voćni jogurt

Industrijski voćni jogurti su prepuni masti i šećera i nemaju mnogo hranljivih sastojaka. Zato radije napravite sami smuti kod kuće od običnog jogurta, banane i drugog sezonskog voća koje volite. U ovaj miks možete ubaciti i nekoliko kašika ovsenih pahuljica.

Pecivo

Pecivo sadrži energiju koja brzo uđe u krvotok, pa se isto tako brzo i potroši. Pored toga ima veoma malo nutritivnih vrednosti, a mnogo praznih kalorija. Sastojci u pekarskim proizvodima naglo će podići nivo šećera u organizmu, što će dovesti do pada energije u toku radnog dana. Stoga, umesto peciva, za doručak izaberite hleb od celog zrna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: