Tehnopolis

Utorak, 06.09.2011.

15:58

"Krivotvorenje i piraterija štete zdravlju"

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu, Branka Totić, rekla je da suzbijanje krivotvorenja i piraterije moguće je uz razvoj svesti potrošača da korišćenjem ovih proizvoda mogu da nanesu štetu svom zdravlju.

Izvor: Tanjug

Default images

Osim toga, ona je rekla da ove aktivnosti mogu dovesti u pitanje bezbednost ljudi, ali i da se kupovinom te robe pomaže organizovani kriminal i terorizam, prenosi Tanjug.

"Oblici krivotvorenja i piraterije su sve sofisticiraniji i komplesniji, a digitalna tehnologija i internet sa svojom velikom distributivnom snagom čine da je borba protiv ovih kriminalnih radnji sve složenija", rekla je Totić i istakla da je zbog toga potrebno okrenuti se novim metodama, ali da je bitna i uzajamna saradnja stručnjaka u policiji, inspektoratima, tužilaštvima i sudstvu.

Osim toga, neophodna je i saradnja i partnerstvo sa privatnim sektorom, rekla je Međuregionalnom simpozijumu o sprovođenju prava intelektualne svojine koji se održava u Beogradu.

Kada je reč o zdravlju ljudi, Totić je istakla da najveću opasnost predstavlja kupovina lekova preko interneta.

Ona je podsetila da je u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja intelektualne svojine za period od 2011. do 2015. godine planirano da se izvrši koncentracija teritorijalne nadležnosti građanskih i privrednih sudova koji sude u parnicama zbog povrede prava intelektualne svojine, kao i da se osnuje stalno koordinaciono telo za saradnju nadležnih službi.

Krivotvorenje i piraterija su danas deo organizovanog kriminala, a novcem zarađenim od te delatnosti finansira se terorizam i nelegalna industrija u kojoj radnici rade u teškim uslovima i koja se često zasniva na radu dece, upozorila je Totić.

Učesnik simpozijuma bio je i pravni savetnik Zavoda za patente i žigove SAD, Kevin Rozenbaum, koji je istakao da se efikasnom zaštitom prava intelektualne svojine mogu ostvariti višestruke koristi u oblasti privrede, jer kompanije neće raditi u sredinama gde se ne poštuju ova prava.

Na dvodnevnom Međuregionalnom simpozijumu, predstavnici 28 država razmatraće mogućnosti unapređenja zajedničke borbe protiv piraterije i krivotvorenja, a na njemu će biti predstavljen i nacrt dokumenta Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - sprovođenje prava intelektualne svojine u državama u tranziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: