Da li uvek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?

Gotovo četvrtina korisnika interneta aplikacijama i servisima uvek daje dozvolu za pristup njihovom mikrofonu ili veb-kameri.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2021.

15:18

Da li uvek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?
Foto: Depositphotos/ridofranz

Ove rezultate dalo je globalno istraživanje u kome je učestvovalo 15.000 ljudi, a koje je sprovela kompanija Kaspersky.

Međutim, generalna svest o bezbednosti korišćenja veb-kamere je obećavajuće visoka, sa skoro šest od deset ispitanika (59%) koji su zabrinuti da ih neko može posmatrati kroz njihovu veb-kameru, bez njihovog znanja, dok je 60% zabrinuto da se to može učiniti pomoću malicioznog softvera.

To pokazuje da će veći broj ljudi proaktivno zaštititi svoju tehnologiju u budućnosti dok se prilagođavaju radu na daljinu i ulozi koju imaju aplikacije za saradnju.

Tokom protekle godine, oslanjanje na video konferencije dovelo je do ogromnog rasta u korišćenju aplikacija kao što je Microsoft Teams, čije korišćenje je od juna 2020. godine poraslo za 894% u poređenju sa njegovom uobičajenom upotrebom u februaru 2020.

Takođe je došlo do gotovo svetske nestašice veb-kamera, pri čemu su mnogi vodeći dobavljači primetili da je došlo do znatno povećane tražnje.

Zanima nas i vaše mišljenje. Da li uvek dajete servisima na svom telefonu pristup mikrofonu i kameri? U anketi ispod možete da glasate, a u komentarima nam obavezno napišite zbog čega sve baš tako glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: