Sumnja u TikTok prešla "preko bare": I u Evropi spremaju istragu

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštio je danas da je pokrenuo preliminarnu istragu o aplikaciji za deljenje video sadržaja TikTok jer je dobio žalbu jednog korisnika, prenosi Rojters.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2020.

15:44

Sumnja u TikTok prešla
Foto: depositphotos/Daniel.Constante

Aplikacija TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BajtDens, već je pod istragom američkih, holandskih i vlasti Evropske unije povodom pitanja privatnosti podataka.

"U maju smo dobili jednu žalbu na TikTok, povodom koje se sada sprovodi istraga", rekao je portparol CNIL-a, ali je odbio da objasni prirodu žalbe ili identitet tužitelja.

Britanska agencija podseća da zvaničnici SAD-a tvrde da TikTok navodno predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost zbog načina na koji obrađuje podatke. Predsednik Donald Tramp je zapretio da će zabraniti TikTok ukoliko se BajtDens u roku od 45 dana ne dogovori o prodaji ove aplikacije Majkrosoftu.

Evropski odbor za zaštitu privatnih podataka (EDPB) saopštio je u junu da će formirati radnu grupu za procenu aktivnosti kompanije TikTok na teritoriji tog bloka nakon zahteva evropskih poslanika koje brine prikupljanje podataka i mogući rizici po bezbednost i privatnost.

Sličnu istragu je u maju najavio holandski regulator za zaštitu podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: