Tehnopolis

Subota, 23.04.2016.

18:55

Naučnici na pragu rešenja problema s brzim pražnjenjem baterija?

Zamislite bateriju koju je moguće naputniti nekoliko stotina hiljada puta, a da vremenom nimalo ne korodira...

Izvor: Huffington Post

Naučnici na pragu rešenja problema s brzim pražnjenjem baterija?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Istraživački tim sa Kalifornijskog univerziteta u Irvinu nedavno je izumeo upravo takvu bateriju, zasnovanu na materijalu od nano-žica.

Naravno, to ne znači da će se takav proizvod uskoro pojaviti na policama radnji, ali nova tehnologija svakako predstavlja značajan iskorak na polju produžavanja prosečnog životnog veka baterija za elektronske uređaje, automobile i svemirske letelice, izjavio je za Hafington post doktor Redžinald Pener, autor studije i profesor hemije na Kalifornijskom univerzitetu.

“Naučnici su prilično zainteresovani za nano-žice jer omogućavaju proizvodnju jačih baterija, bez smanjenja ukupne uskladištene energije”, rekao je Pener.

Ali, nano-žice su osetljive. Čak i najmanji stepen korozije dovodi do njihovog pucanja i gubitka kapaciteta – što je vrlo loše. Nape istraživanje je važno jer ukazuje na to da neznatne izmene u sastavu baterije mogu znatno produžiti njen vek. Oko 40 pita više”, dodao je.

U istraživanju, koje je objavljeno u magazinu Energy Letters u sredu, zlatne nano-žice su prekrivene slojem mangan-dioksida i obložene elektrolitima, načinjenim od gela nalik pleksiglasu. Svaka nano-živa je oko hiljadu puta tanja od vlasi kose.

Istraživači su zatim testirali elektrode oko 200.000 puta u toku tri meseca. Bili su prilično iznenađeni kada su otkrili da baterije, bez obzira na veliki broj testiranja, ni u kojoj meri nisu izgubile kapacitet, a nano-žice su ostale čitave.

“Nismo sproveli eksperiment sa ciljem da produžimo ćivotni vek elektroda – jednostavno smo pokušavali da proizvedemo njihovu čvrstu verziju zamenom tečnih elektrolita onima u vidu gela”, izjavio je Pener.

Takve baterije do sada su mogle da izdrže samo oko 7.000 ciklusa, piše Discovery News.

Naučnici pretpostavljaju da gel na neki način plastificira metalne okside u baterijii omogućava im dodatnu fleksibilnost, zahvaljujući čemu se ujedno sprečava i bilo kakvo pucanje nano-žica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: