Chrome, Edge i Opera imaju opasnu ekstenziju koja krade podatke i kriptovalute

Avast je upozorio da poznati malver za Windows, ViperSoftX, instalira opasnu ekstenziju koja krade podatke u veb pretraživače bazirane na Chromiumu.

Izvor: B92, Informacija.rs

Petak, 25.11.2022.

15:30

Chrome, Edge i Opera imaju  opasnu ekstenziju koja krade podatke i kriptovalute
Foto: Primakov / Shutterstock.com

Lažni dodatak za pretraživače Avast je nazvao VenomSoftX zbog njegovih samostalnih funkcija koje mu omogućavaju da pristupi svim posećenim veb sajtovima, da krade akreditive i druge podatke, pa čak i menja adrese kriptovaluta.

ViperSoftX je prvi put primećen u februaru 2020. godine. Malver je opisan kao trojanac za daljinski pristup i malver za krađu kriptovaluta.

Da malver koristi ekstenzije pretraživača za prikupljanje informacija primećeno je početkom ove godine.

ViperSoftX se obično distribuira pomoću krekovanog softvera za Adobe Illustrator i Microsoft Office koji se nalazi na sajtovima za deljenje fajlova.

Preuzeti izvršni fajl dolazi sa čistom verzijom krekovanog softvera zajedno sa dodatnim fajlovima koji obezbeđuju postojanost na zaraženom računaru i sadrže ViperSoftX PowerShell skriptu.

Novije varijante malvera mogu da učitaju dodatak VenomSoftX, koji se preuzima sa servera napadača, u pretraživače kao što su Google Chrome, Microsoft Edge, Opera, Brave i Vivaldi.

Ekstenzija pokušava da se prikrije kao neka poznata i uobičajena esktenzija kao što je na primer Google Sheets. Sličnu taktiku sa učitavanjem ekstenzije koristio je i poznati malver za krađu podataka ChromeLoader (Choziosi Loader ili ChromeBack).

VenomSoftX, kao i ViperSoftX, mogu da kradu kriptovalute od svojih žrtava, samo su načini na koje to čine različiti. Servisi koje cilja ekstenzija uključuju Blockchain.com, Binance, Coinbase, Gate.io i Kucoin.

Avast kaže da je otkrio i blokirao preko 93.000 infekcija od početka 2022. godine, pri čemu se većina pogođenih korisnika nalazi u Indiji, SAD, Italiji, Brazilu, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Pakistanu i Južnoj Africi.

Prema podacima češke kompanije, ova operacija je sajber kriminalcima od 8. novembra 2022. donela oko 130.000 dolara u različitim kriptovalutama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: