Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine

Vizija budućnosti futuriste Matijasa Horksa, osnivača nemačke ekonomske i političke "grupe mozgova" Zunkunftsinstitut, zvuči kao nešto što bi pisao pisac naučne fantastike, ali nije toliko pesimistična kao predviđanja drugih futurista.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

08:20

Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine
Foto: Thinkstock

U nedavnom intervjuu, Horks je rekao da roboti trenutno nisu problem za društvo, niti će biti u budućnosti.

Problem je naš strah, kompleks manje vrednosti, i činjenica da robotima dajemo ljudska lica i nadljudske sposobnosti, smatra Horks.

"Najave o periodu hipermedijskog društva ne opisuju budućnost, već naše strahove i projekciju naših unutrašnjih nesigurnosti", kaže.

"Činjenica je da roboti i mašine još od industrijske revolucije uzimaju poslove. Ali nastaju nova tržišta, nove usluge s novim zahtevima, ponudama i novim dodatnim vrednostima", dodaje Horks, i podseća da je upravo u najautomatizovanijim zemljama poput Kanade, Japana ili Nemačke, nezaposlenost najniža.

Uz sav napredak koji već možemo da vidimo, poput autonomnih automobila, virtualnih asistenata, veštačke inteligencije, stiče se utisak da već živimo u naučnoj fantastici, iako toga nismo svesni. Piloti većinu vremena samo nadziru računare koji upravljaju avionima, mašinovođe često više ne voze vozove.

"Vremenom će zaista doći i autonomni automobili i shvatićemo da nisu tako spektakularni kao što smo očekivali", ističe Horks.

On je uveren da još 10-15 godina nećemo imati potpuno automatizovana vozila. A kada ona postanu uobičajena pojava, pitaćemo se šta smo tako dugo čekali.

Isto smatra i za veštačku inteligenciju, za koju je uveren da će ljudima pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: