Tehnopolis

Nedelja, 13.03.2011.

09:42

Kupujte onlajn, ali se i čuvajte

U Srbiji tek četvrtina građana kupuje robu i plaća usluge preko interneta, pokazala su poslednja istraživanja portala Banke:online.

Izvor: Politika

Default images

Šta su prednosti takvog načina plaćanja?

Nema redova i čekanja, nema gužve, a ne morate ni da lutate po gradu tražeći sve ono što vam je potrebno. Dakle – jednostavno i brzo, ali sve, ipak, nije idealno, problem je u sigurnosti takvih transakcija. Savet stručnjaka ovog portala je – kupujte, ali se i čuvajte.

Plaćanje karticama na internetu je idealno. U domaćim bankama postoje kartice koje su namenjene upravo ovom vidu kupovine. Prednost ove posebne vrste kartica ogleda se u tome što možemo zaključavati karticu nakon upotrebe i time sprečiti da nam neko povuče pare s računa. Ipak, ništa na internetu nije potpuno sigurno, pa ni zaključavanje kartice.

Većina korisnika u Srbiji prebacuje novac na internet karticu neposredno pre kupovine kao i iznos koji je potreban za tu transakciju. Predostrožnost je svakako opravdana i neophodna za ovaj sistem plaćanja.

Ne postoji savršen recept za najbolju moguću zaštitu, ali postoji nekoliko stvari kojih bi se trebalo pridržavati. Saveti za kupovinu putem interneta bili bi sledeći:

Veoma je važno da pazimo gde ostavljamo lične podatke. Postoje razni načini na koje nam neko može nauditi putem interneta. Bilo da je u pitanju slanje bezbroj komercijalnih mejlovanama ili našim prijateljima ili krađa identiteta i pražnjenje računa u bankama.

Obavezno obratiti pažnju kada se traže podaci o platnoj kartici.Ukoliko nam broj kartice traže i u trenucima kada ništa ne kupujemo već pod izgovorom da bi učestvovali u nagradnim igrama treba biti oprezan. Ovo je veoma čest način dolaženja do informacija koje se posle zloupotrebe.

Pažnju treba obratiti i na sajt na kome vršimo plaćanje. Ukoliko nam sajt nije poznat, nije loše da ga proverimo preko Googlea, kako bismo se raspitali o iskustvima drugih i videli komentare o tome. Drugi način za prepoznavanje sigurnog sajta jeste prikazivanje zaključanog katanca ili ključa na pretraživaču koji koristimo. Ovo nije u potpunosti sigurno, ali može pomoći. I treći i u praksi najčešći način za prepoznavanje sigurnog sajta za plaćanje jeste razlika u adresi samog sajta. Sigurna stranica za plaćanje umesto početka adrese oblika „http” ima oblik „https”.

Možda na prvi pogled deluje veoma rizično kupovati preko interneta, ali isto tako postoji i opasnost da nas opljačkaju kada idemo u klasičan šoping, što nas, ipak, ne sprečava da to obavimo. Upravo ovako se treba odnositi i prema internet kupovini. Rizik postoji, ali postoje i prednosti, a nama kao korisnicima je da se odlučimo i izaberemo najsigurniji način, poručuju s portala Banke:online.

A zašto u Srbiji još uvek nema PayPala, možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: