Samsung optužen za loše uslove u fabrikama

Samsung se našao na meti otpužbi za nehumane uslove rada u svojim fabrikama i fabrikama njihovih dobavljača.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

12:32

Default images

Nakon četvoromesečne istrage neprofitne organizacije sa sedištem u Njujorku, China Labor Watch, objavljen je izveštaj u kome se navodi da se krše prava radnika u šest Samsungovih fabrika i dve fabrike Samsungovih dobavljača.

U izveštaju se navodi da su radnici primorani da rade prekovremeno, da su primorani da stoje po 12 sati, te da su izloženi verbalnom i fizičkom zlostavljanju. Posebno zabrinjavajući su navodi da u tri fabrike zaposlene osobe starosti ispod zakonskog minimuma.

Prošlog meseca slične optužbe China Labor Watch je uputio kompaniji HEG Electronics, kineskom dobavljaču Samsunga, Motorole i kompanije LG. Samsung je odbacio ove optužbe nakon što je sproveo sopstvenu istragu i nazvao ih neosnovnim.

Međutim, sada China Labor Watch kaže da se problem ne odnosi samo na HEG, već se prostire kroz celu mrežu fabrika i dobavljača kompanije Samsung.

Iz Samsunga kažu da se slažu samo sa činjenicom da radnici u fabrikama povremeno rade prekovremeno.

"Delimično se slažemo sa izveštajem da je ponekad potrebno da radnici rade prekovremeno u pojedinim fabrikama, naročito kada lansiramo novi prozvod", rekao je portparol Samsunga, Džejms Čang za WSJ i dodao da će istražiti tu praksu u svojim fabrikama.

Izveštaj je naslovljen sa "Da li Samsung koristi Appleov patent zloupotrebe radnika", a u celini je dostupan ovde.

Ovo nije prvi slučaj da je neka kompanija optužena za loše uslove rada u fabrikama u kojima se proizvode njihovi uređaji.

Najviše se govorilo o Foxconnu, proizvođaču komponenti za mnoge tehnološke kompanije, među kojima je i Apple. Apple je ove godine angažovao organizaciju koja se bavi zaštitom prava radnike Fair Labor Association (FLA), kako bi istražio sve navode o lošim uslovima rada u Foxconnovim fabrikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: