Tehnopolis

Utorak, 08.05.2012.

12:44

Gde su danas osnivači Fejsbuka

Kompleksan odnos Eduarda Saverina i Marka Zakerberga bio je u emotivnom centru pažnje filma "Društvena mreža". Pošto svi znaju da je Zakerberg ostao na čelu Fejsbuka i da zarađuje milijarde, gde se nalazi i šta je danas sa njegovim bivšim prijateljem, Saverinom? Tokom poslednje tri godine, Saverin je svoj novi dom stvorio u Singapuru.

Izvor: B92

Default images

"Wall Street Journal" otkriva da je 30-godišnji Saverin postao lokalna zvezda u Singapuru, gde je investirao novac u nekoliko kompanija, a značajno je pomogao i kozmetički poduhvat bivše Mis Singapura. U poređenju sa Zakerbergom, koji je neverovatno štedljiv i skroman (on i dalje vozi svoju Akuru i živi skromno u Palo Altu u Kaliforniji), Saverin poseduje luksuzni apartman, vozi Bentli i na šampanjac "Cristal" tokom noći potroši i zavidnih 50.000 dolara.

Saverin – koji je bio jedan od prvih investitora Fejsbuka i CFO (finansijski direktor) - tužio je Zakerberga pošto ga je ovaj "marginalizovao", a njegove deonice u Fejsbuku značajno smanjio. Tužba je rešena vansudskim poravnjanjem 2009. godine, a Saverin je dobio 5% udela u kompaniji. Iste godine Saverin se preselio u Singapur.

Procenjuje se da Eduardo Saverin još uvek poseduje oko 2% deonica FB-a - koji, s obzirom da Fejsbukov IPO dostiže i 95 milijarde dolara, može da "traje večno". Časopis Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 2 milijarde dolara, a rangira ga na 634. mesto liste najbogatijih osoba na svetu, a nedavno je ušao i na "TOP 12 najpoženijih neženja milijardera."



Još jedan ko-osnivač Fejsbuka - Dastin Moskovic, pretekao je Zakerberga na listi kao "najmlađi milijarder na svetu" u 2011. godini, prema izvorima Forbsa.

Četvrti ko-osnivač - Kriz Hjuz, na listama se vodi "samo" kao multi-milioner, ali još uvek ima dovoljno novca da kupi kontrolni paket akcija u u vašingtonskom časopisu "The New Republike".

Od četiri ko-osnivača Fejscbuka, Mark Zakerberg je jedini koji je ostao u kompaniji do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: