Šta krije vaš smartfon

Skrivena aplikacija na vašem smartfonu može pratiti sve što radite - od sajtova koje posećujete, sadržaja tekstualnih poruka i mnogih drugih radnji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

16:40

Default images

Carrier IQ je aplikacija istoimene kompanije osnovane 2005. godine, a dolazi preinstalirana na uređajima kompanija Samsung, Nokia, HTC, BlackBerry i Apple, piše Business Insider. Njen softver se nalazi na preko 140 miliona telefona širom sveta.

U žižu javnosti dospela je nakon što je Android programer, Trevor Ekhart, otkrio Carrier IQ sakriven na nekoliko telefona.

U prvom momentu mislilo se da se ovo odnosi samo na Android uređaje i nekoliko BlackBerry i Symbian modela, a zatim je iPhone haker, chpwn, objavio da postoji i na iPhoneu od verzije i0S 3 pa na dalje.

Mashable piše da su jedini Android uređaji bez ovog softvera modeli Galaxy Nexus, Google Nexus One, Nexus S i Motorola Xoom, a u međuvremenu je stiglo saopštenje iz Nokije koja kaže da se Carrier IQ softver nikada nije isporučivao na Nokia uređajima.

Osim što narušava privatnost korisnika, sakrivena je od njega i podatke može slati bez njegovog odobrenja, glavni problem je što se ova aplikacija zvanično ne može deinstalirati ili ugasiti.

Iz kompanije Carrier IQ porekli su da špijuniraju korisnike i rekli da se njihova aplikacija koristi od strane operatora u dijagnostičke svrhe. Slične izjave stižu i od operatera.

Iako se aplikacija zvanično ne može ukloniti, korisnici Android uređaja koji rootuju svoj telefon to mogu učiniti, a portal LifeHacker donosi i uputstvo kako to učiniti.

Ukoliko ste to već ranije učinili i vaš Android smartfon pokreće CyanogenMod, ne morate brinuti, CarrierIQ nije instaliran na vašem sistemu.

Oni koji koriste iOS 5 uređaj, mogu ugasiti Carrier IQ tako što će isključiti "Diagnostics and Usage" u podešavanjima, na taj način će isključiti i ovu aplikaciju.

Na koji način pomenuta aplikacija radi i koje podatke prikuplja možete videti u priloženom videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: