Mesi bez trofeja, Čileu Kopa Amerika!

Fudbaleri Čilea po prvi put u istoriji osvojili su titulu na Kopa Amerika pobedom nad Argentinom posle boljeg izvođenja penala.

Izvor: ÐN

Nedelja, 05.07.2015.

00:47

Default images
Beta/AP Photo/Andre Penner

Posle 120 minuta fudbala u Santjagu nije bilo golova, a domaći tim je bio mnogo bolji u penal seriji i slavio sa 4:1.

Argentinci su očajno šutirali jedanaesterce, osim Lionela Mesija svi su promašili (Iguain i Banega), dok su Čileanci bili perfektni. Titula heroja otišla je u ruke Aleksisa Sančesa koji je sa bele tačke samo „ćušnuo“ loptu u gol.

Posle pet poraza u finalima 'Crveni' su u 44. izdanju turnira konačno došli do trofeja, a argentinsko prokletstvo se nastavlja jer ne znaju za titulu ni posle 22 godine. Takođe, jedna od najboljih napada predvođena Mesijem izgubila je i drugo veliko finale u poslednjih godinu dana, nakon onog na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Tako je fudbaler Barselone ostao na samo dva trofeja sa nacionalnim timom, ali oni nisu u seniorskoj konkurenciji. Mesi je pružio najslabiju partiju u finalu, ali je i takav bio daleko najbolji u svojoj ekipi, a verovatno će i ovoga puta konkurisati za najboljeg igrača turnira.

S druge strane, izabranici Horhea Sampaolija krunisali su sjajan zajednički period, ali se mora priznati da su tokom Kopa Amerika imali pomoć sudija.

Takođe, može se slobodno reći i da je selektor 'Gaučosa' Herardo Tata Martino najveći krivac za ovaj neuspeh. Martino u finalu nije ni ubacio Karlosa Tevesa, heroja iz četvrtfinala, a onda odredio Gonsala Iguaina da šutira jedanaesterac, iako je napadač Napolija potpuno izgubio samopouzdanje tokom sezone. Posle očajnog perioda u Barseloni, Martino je u istom stilu nastavio i sa nacionalnim timom.
Beta/AP Photo/Ricardo Mazalan
Utakmica na Nacionalnom stadionu u Santjagu imala je impresivan početak, kada je svih 50.000 ljudi otpevalo čileansku himnu. Nošeni sjajnom podrškom sa tribina domaći igrači krenuli su veoma ofanzivno i u prvih desetak minuta potpuno kontrolisali ritam. Prvu veliku priliku imao je Arturo Vidal kada je uhvatio volej levom nogom, ali je loptu odbio Serhio Romero.

Iako je bilo pritiska u početku, sredinom drugog dela igre Argentinci su preuzeli kontrolu nad utakmicom, a Čileanci postali sve grublji. U nizu faulova izdvojio se onaj Garija Medela nad Lionelom Mesijem, kada ga je šutnuo nogom u stomak i dobio žuti karton.

Prvu šansu za goste propustio je Serhio Aguero – njegov pokušaj glavom posle centaršuta Mesija iz skraćenog kornera bravo je nekako uspeo da izvuče iz gola.

Veliki peh zadesio je 'Gaučose' u 25. minutu kada se ponovo povredio Anhel di Marija. Momak koji je pre godinu dana propustio finale Svetskog prvenstva, posle jednog trka sa loptom osetio je bol u zadnjoj loži i četiri minuta kasnije umesto njega je ušao Esekijel Laveci.

Upravo je igrač Pari Sen Žermena bio najbliži golu Čilea – Havijer Pastore se sjajno ubacio i zalomio čuvara, vratio povratnu do Lavecija koji sa nekih 11 metara gađa pravo u Brava.
Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko
Ritam utakmice u drugom poluvremenu znatno je opao, a igra je često seckana sitnim faulovima, među kojima se izdvojio jedan grublji nad Arturom Vidalom. Kao i obično nevidljivi Aguero svoje mesto je ustupio Gonsalu Iguainu koji je propustio zlatnu priliku u 92. minutu da donese veliku radost Argentini.

Napadač Napolija je prihvatio jednu loptu u kaznenom prostoru domaćih, ali je njegov udarac završio malo pored desne stative. Sedam-osam minuta pre njegove šanse udarac je okušao i Aleksis Sančes, ali ni on nije imao uspeha.

Očekivano, u produžecima je viđena uspavanka i borba između dva kaznena prostoru koju je mogao da prekine upravo Sančes posle katastrofalne greške Maskerana. Vezista Barselone promašio je čistu loptu i omogućio napadaču Arsenala da ide sam ka golu Argentine. Ipak, bio je malo iskosa, a i stizao ga je Sabaleta, pa je njegov šut završio preko gola.

To je bilo poslednje uzbuđenje i prvom produžetku, a 15 minuta kasnije rezultat je ostao isti, pa se pristupilo izvođenju penala. Čileanci su bili izuzetno sigurni – pogodili su Matijas Fernandes, Arturo Vidal, Čarls Aranguis i Aleksis Sančes, dok je kod Argentinaca jedini strelac bio ko drugi do Leo Mesi.

Čile – Argentina 0:0
Penali 4:1 za Čile

Matijas Fernandes O – Lionel Mesi O
Arturo Vidal O – Gonsalo Iguain X
Čarls Aranguis O – Ever Banega X
Aleksis Sančes O – titula!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: