Četvrtak, 30.12.2010.

15:09

Najuspešnija godina za srpsku Ašiharu

Od svog osnivanja 2007. godine do danas Ašihara Kaikan savez Srbije razvio se u respektabilnu pojavu u svetu borilačkih veština kod nas. Počelo se skormno sa nekoliko desetina članova, a danas Ašihara sport ima oko 200 članova. U početku se na velike međunarodne turnire odlazilo da bi se sticala iskustva, a posle samo tri godine rada ostvareni su fantastični uspesi. U odlazećoj 2010. godine borci ašihare su na šest takmičenja osvojili 28 medalja, od toga jedanaest zlatnih, sedam srebrnih i deset bronzanih.

U te medalje spadaju i bronzana medalja sa svetskog prvenstva za seniore kao i po jedna srebrna i bronzana sa evropskog prvenstva za juniore. Kada se tome doda da je ove godine stvorena i full kontakt karate unija u kojoj je došlo do dobrovoljnog ujedinjenja tri saveza, slobodno se može tvrditi da je ovo najuspešnija godina za Ašihara kaikan savez Srbije od njegovog osnivanja.

Ašihara je borilačka veština nastala u japanu, a osmislio ju je kančo Hidejuki Ašihara. On je došao na ideju da spoji nekiliko tradicionalnih veština i napravi jednu posebnu ful kontaktnu. Uzeo je najbolje iz karatea, džuda, džiu džice i aikidoa i dobio veštinu koja se danas primenjuje u japanskoj policiji i vojsci kao zvanična veština.

Izvor: Èaèija Željko

Default images

Prvo takmičenje je bilo početkom 2010. godine u organizaciji full kontakt kyokushinkai saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Vojkan Bižić. Ašiharisti su osvojili dve medalje,Sandra Spasić u kategoriji kata zlatnu medalju i Željko Vuković u borbama, do 70 kg srebrnu medalju.

U aprilu je usledilo istorijsko učešće ašiharista na 16-om Sabaki Challenge Spirit takmičenju, svetskom prvenstvu, gde je Marko Stojanović u kategoriji do 85 kg osvojio bronzanu medalju. Ovo je bio prvi i najveći uspeh do sada ostvaren na ovom takmičenju i od uspostavljanja ove borilačke veštine kod nas svakako najznačajniji u istorijatu Ašihara sporta.
Krajem maja u mađarskom gradu Dunaharstiju održano je Otvoreno prvenstvo te zemlje. Tradicionalno, ašiharisti sa tog turnira donose veliki broj medlja, a uspeh nije izostao ni 2010. Od 12 takmičara koji su predstavljali Srbiju, devet ih se vratilo sa medaljama. Osvojene su četiri zlatne, dve srebrne i tri bronzane.

12. juna ašiharisti su učestvovali na još jednom kyokushin turniru, ovoga puta u organizaciji kyokushinkai budokai saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Žarko Dukić.

Iako je u pitanju nešto drugačiji način borenja, takmičari iz Ašihara kaikana osvojili su dve zlatne i jednu srebrnu medalju.
Oktobar mesec je bio rezervisan za četvrti beogradski Ašihara trofej, koji je bio veoma zapažen sportski događaj u 2010. godinui. Uspeh aširaista, zajedno sa kjokušincima, dva saveza full kontakt kyoukushinkai saveza Srbije i kyokushinkai budokai saveza Srbije, koji su zajedno predstavljali jedinstvenu full kontakt reprezentaciju Srbije je bio fantastičan. Srbi su osvojili četiri zlatne medalje, tri srebrne i šest bronzanih medalja.

Kao kruna sezone usledilo je Evropsko prvenstvo za juniore u glavnom gradu Letonije, Rigi. Srpska selekcija je otišla na to takmičenje sa samo dvoje boraca, od kojih se očekivalo da časno nastupe i steknu iskustvo. Međutim, predvođena prekaljenim selektorom, senseijem Svetlanom Skenderovskim, srpska selekcija se iz Rige vratila sa dve medalje, srebrnom i bronzanom.

U 2011. godini ašihariste čeka težak zadatak da održe nivo forme i takmičenja i odu korak napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: