Humani Svetislav Pešić

Trofejni košarkaški trener Svetislav Pešić po ko zna koji put je pokazao svoju veličinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

17:15

Humani Svetislav Pešić
Foto: Meridian

Odavno je dokazao kakav je trener, titule i uspesi govore sami za sebe, kao i da košarku ima u malom prstu, a sada je pokazao da je istinski šampion i van terena.

Slobodno se može reći da je popularni Kari sinonim za uspeh. Samo pomislite i nabrojte šta je sve osvojio, a dokaz da živi košarku je i taj što će uskoro proslaviti 70. rođendan – kao trener Barselone.

Kada ima slobodnog vremena, između dve sezone, Pešić najviše voli da odmara u rodnom Pirotu. Dakle, nikakva egzotična mesta na udaljenim krajevima planete, nego tamo gde je kuća.

Tamo je svoj, običan a svetski, niko mu ne baca pod noge, jer je u Pirotu on njihov čovek iz naroda, njihov Kari. I to dodatno pokazuje veličinu rođenog šampiona. Pešić je odlučio da uradi nešto baš u Pirotu – da pomogne onima kojima je to zaista najpotrebnije. Tako kuca srce šampiona! U ritmu pobeda i van parketa...

Nemanja Cvetković je 13-godišnji dečak iz Pirota koji se suočio sa malignim tumorom moždanog stabla, za čije lečenje je potrebno mnogo novca.

Posle terapija u Beogradu, mali Nemanja treba lečenje da nastavi u Turskoj, u čuvenoj klinici "Ačibadem". Kako porodica Cvetković nije u mogućnosti da sve finansijski iznese, Pešić i Meridian su joj donirali finansijska sredstva za lečenje simpatičnog dečaka.

Dolazak Pešića u porodicu Cvetković uspeo je bar na određeno vreme da im skrene misli i ulepša dan malom Nemanji koga čeka najpre biopsija u Istanbulu.
Foto: Meridian
"Doneo sam i jedan dres Barselone za tebe. Ja sam tamo trener i sada da navijaš za Barselonu. Neco, ti si sličnih godina kao moj unuk Luka, on je rođen 2005, a ti godinu dana kasnije", rekao je Pešić.

Mali Nemanja je dobio i dres reprezentacije Srbije, kačket i košarkašku loptu, a osmeh nije skidao sa lica.

"Drago mi je da ste nas sa osmehom dočekali, da je optimizam tu, tako i treba. Moj prijatelj Željko Obradović je trener u Istanbulu i kontaktiraćemo zajedno bolnicu kad odete tamo. Mi smo zaduženo za to da vam pomognemo",
poentirao je Pešić u svom stilu.

Sledeća "stanica" na Pešićevom humanitarnom putu bilo je "Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Pirot". Ta ustanova radi sa licencom za dnevni boravak za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju.
Foto: Meridian
Nažalost, sve je veći broj dece kojima je ovakva pomoć neophodna, posebno prilikom progovaranja uz kombinovane smetnje!

Ova ustanova otvorena je u maju prošle godine, pomaže svima od tri do 40 godina, a trenutno ih dolazi oko 24, plus četvoro kojima je na usluzi lični pratilac deteta kao podrška da se spremi za školu i za pomoć oko svega što je neophodno.

Pešić je u obilasku Udruženja bio vrlo emotivan i donirana su finansijska sredstva za pomoć kako bi rad sa decom i njihovo uključenje bilo što lakše i efikasnije.

"Čujem da smo prvi koji pomažu na ovaj način. Nadam se da ćemo pokrenuti i ostale, da će naša podrška inspirisati i druge da pomognu. Verujem da ima takvih i ljudi i ustanova, i da će se pobrinuti, sledeći naš primer, da razvoj dece bude što brži i bolji", naglasio je Pešić.
Foto: Meridian
Veliki Svetislav Pešić pogađa i na terenu, i za trenerskom tablom, i van parketa.

"Bila je prilika da se uključimo u pomoć malom Nemanji i želimo mu da što pre ozdravi. Posetili smo i "Udruženje za pomoć MNRL", jednu od najmodernijih ustanova u Srbiji i ponosan smo što je baš u Pirotu, da u najboljim uslovima možemo da pomognemo onima kojima je potrebno. Zahvaljujem se Meridianu na ovoj inicijativi, uvek sam spreman za takve akcije i nadam se da će svi ostali moji prijatelji sportisti, kao i do sada, učestvovati u svim humanitarnim akcijama koje mogu da pomognu našoj deci"
, poručio je Pešić.

Trofejni stručnjak je honorar namenjen njemu za snimanje reklame usmerio u humanitarne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: