Sonja Petrović odvela Srbiju u osminu finala!

Košarkašice Srbije plasirale su se u drugu fazu Evropskog prvenstva u Češkoj pobedom od 19 razlike nad selekcijom Slovenije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2017.

14:30

Sonja Petrović odvela Srbiju u osminu finala!
Foto: Košarkaški savez Srbije

Srbija je na krilima fenomenalne Sonje Petrović odigrala u Pragu mnogo bolje nego prethodna dva duela i slavile rezultatom 88:69.

Izabranice Stevana Karadžića nisu dovele sebe u situaciju da zavise od drugih rezultata jer su ostvarile trijumf sa više od šest poena razlike, pa će u osmini finala čekati nekoga iz grupe D.

Konačan rasplet u grupi C biće poznat večeras, kada igraju Grčka i Francuska, ali trijumf sa 16 i više poena razlike znači da su 'Orlice' u dobroj situaciji da budu druge u grupi C. Očekivana pobeda Francuskinja doneće nam drugo, a senzacija Grkinja treće mesto.

Utakmica u Pragu nije počela dobro po našu ekipu jer su Slovenke u prvih 10 minuta ubacile čak 30 poena. Imala je ekipa Damira Grgića devet poena razlike u tom trenutku, ali je Srbija na krilima Petrovićeve uspela da se vrati u drugoj deonici.

Aktuelne evropske prvakinje su na odmor otišle sa tri poena viška, da bi meč potpuno prelomile krajem treće i početkom četvrte deonice. Razigrale su se i ostale igračice, pa sada imaju šansu da se nađu u završnici turnira.

Spomenuta Petrovićeva, koja je igrala povređena, postigla je 23 poena, dok su Milovanovićeva, Škorićeva i Radočaj dodale po 11. U ekipi Slovenije sa 22 poena bila najefikasnija Teja Oblak.

U Grupi D su Belgija, Letonija, Rusija i Crna Gora.

I ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
4’ Naše košarkašice su utakmicu otvorile trojkom. Povela je ekipa Srbije i 9:5, a zatim je usledio tajm aut Slovenki, nakon kojeg su izjednačile na 9:9.

5' Ergić pogađa trajku za vođstvo Slovenki 11:14.

7' Srpkinje imaju problem sa organizacijom napada, Slovenija povećava prednost na 12:16.

7' Oblak pogađa novu trojku za 12:19.

8' Oblak upisuje svoj deseti poen 12:21, ali Srbija uzvraća trojkom Jovanovićeve 15:21.

10' Kraj prve četvrtine, Slovenke vode 30:21. našim igračicama je potrebna pobeda u ovom meču ako ne žele da se vrate kući posle prve faze takmičenje. U nastavku će morati da zaigraju mnogo angažovanije i organizovanije.

II ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
16' Srbija je pojačala odbranu 2. četvrtini, smanjena je prednost Slovenije na 30:34.

17' Petrović pogađa i naše igračice prilaze na dva poena 32:34 i uzimaju lotu.

17' Ponovo Sonja Petrović pogađa i sada je 35:34 za Srbiju. I Ana Dabović pojačava ritam, sa dva poena povećava prednost Srbije. Sonja Petrović hrabro dolazi do faula, a iz slobodnih bacanja rezultat raste na 39:34.

20' Dragana Stanković sa slobodnih bacanja održava prednost Srbije 44:41. Slovenke su imale potom napad i deset sekundi pre poluvremena napravile su faul u napadu. Sonja Petrović je pokušala da poentira u poslednjem napadu, ali je nezgodno doskočila na nogu protivnice i sa bolnom grimasom je napustila teren - 44:41. Drugu četvrtinu Srpkinje su odigrale mnogo sigurnije u odbrani i napadu, nego što je to bio slučaj u prvoj četvrtini.

III ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
21’ Srbija je sjajno otvorila nastavak igre – Tamara Radočaj pogodila je van linije 6,75 za vođstvo od 47:41.

23’ Naša selekcija igrala je mnogo angažovanije u odbrani, Slovenija nije imala rešenje, a kazna za promašaje stizala je na drugoj strani. Prvo je Milovanovićeva ubacila trojku, potom je poentirala Sonja Petrović, da bi Čađo novom trojkom povisila na 56:44.

25’ Slovenija je vezala nekoliko dobrih napada i poenima Oblak iz reketa smanjila na 56:49.

26’ Srpkinje su uspele da prekinu seriju protivnica, ali je Ocvirk bila precizna sa distance za 58:52.

28’ Nastavile su Slovenke da tope prednost naše ekipe, iskoristile su faul u napadu Tine Jovanović i smanjile na 58:54, ali je posle promašaja Milovanovićeve položila Čađo.

29’ Usledio je faul u napadu na drugoj strani, pa koš Sonje Petrović za 62:54.

29’ Ušlo se u nešto brži ritam, ali su obe ekipe počele više da greše. Milovanovićeva je promašila u kontru, potom napravila četvrti faul, a Slovenija smanjila na 62:58.

30’ Poslednji napad u trećoj deonici imale su devojke u zelenim dresovima, ali su se spetljale i ostalo je +4 za Srbiju pred poslednjih 10 minuta.

IV ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
31’ Naše igračice su poslednji kvartal otvorile igrom na cetra – Tina Jovanović je prvo bila neprecizna, ali je njen promašaj ispravila sjajna Sonja Petrović. Potom je Jovanovićeva lepo stvorila prostor i nabacila loptu na obruč.

32’ Nastavila je nestvarna Sonja da zatrpava koš protivničkog tima, nova duga dvojka za 68:58.

33’ Ana Dabović napravila je faul nad Evans, to joj je bio četvrti zbog čega će morati da bude opreznija, a Amerikanka je realizovala oba slobodna bacanja.

35' Radočaj je bila polovična sa linije za slobodna bacanja, ali je loša odbrana koštala našu selekciju. Barič je pogodila trojku i smanjila na 70:63. Ipak, Radočaj se ispravila za propust u odbrani, vratila trojku i opet je bilo +10.

37’ Odlična odbrana omogućila je nešto brže napade Srbije – Sonja je pronašla Maju Škorić koja postiže trojku, a nekoliko sekundi kasnije Nevena Jovanović krade loptu i u kontri polaže za 78:63.

38' Novi pogodak Škorić, na asistenciju Jelene Milovanović – 80:65. Pa promašaj Slovenki i sjajna akcija za poene Milovanović – 82:65!

40' Greška Slovenki, Crvendakić sama pod košem za +20. Erkić smanjuje trojkom, zatim slobodna bacanja za Srbiju i konačnih 88:69.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: