Rađa za B92: Zvezdi ništa nije poklonjeno, Jokić razume igru

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Ponedeljak, 20.03.2017.

12:00

Rađa za B92: Zvezdi ništa nije poklonjeno, Jokić razume igru
Starsport

Rođeni Splićanin, karijeru je započeo u Jugoplastici i s tim klubom je osvojio dve titule prvaka Evrope. Nastupao je još i za Virtus, PAO, Olimpijakos, a četiri sezone proveo je u Bostonu.

Bivši centar Seltiksa kaže da je ogromna raziika između sadašnje košarke i perioda kada je on bio igrač.

“Drugačija su vremena, drugačija je košarka. Sada se mnogo brže igra, više se šutira za tri poena nego što je to bio slučaj ranije. U prvom planu su sada fizička snaga i sposobnost, više nego talenat. Teško je upoređivati. Mislim da su starije generacije bolje razumele košarku”, započeo je priču Dino Rađa za B92.

Sve je više kvalitetnih evropskih igrača koji odlaze u NBA, dok u Evropu dolaze prosečni američki košarkaši. Dino smatra da su evropski igrači mnogo bolji od Amerikanaca.

“NBA je uvek bila najatraktivnija liga i najveći izazov za igrače. Samim tim se zatvaraju neka mesta za njihove igrače, koji zbog toga pokušavaju da popune mesta u Evropi. Takav je trend, ali mi smo uvek bili talentovaniji od Amerikanaca”.
Nikola Jokiæ (Foto: Getty Images)
Kada se priča o NBA ligi, nameće se pitanje kako vidi partije Nikole Jokića u dresu Denvera.

“Pratio sam ga i ranije, a gledao sam ga i na Olimpijskim igrama u Riju. On odlično razume košarku kao igru i već se nametnuo kao najbolji igrač u ekipi”.

U NBA ligi sve je više igrača sa Balkana koji postaju ključni igrači u svojim timovima, a Rađa nam je "skenirao" i košarkaše iz Hrvatske.

Bojan Bogdanović (Vašington) – prošle su ga dečije bolesti koje je imao na početku. Sada se dokazuje iz utakmicu u utakmcu i on je kvalitetan igrač. U reprezentaciji je vođa ekipe, dok je u NBA ligi jedan od glavnih igrača u timu koji se bori za vrh Istočne konferencije.

Dario Šarić (Filadelfija) – igrač velikog talenta koj ide ka pravom putu i mislim da mu je samo nebo granica. Ivica Zubac (Lejkersi) je pravo iznenađenje, mlad je, ali je imao sreće da se nađe u ekipi koja nije mnogo kvalitetna, pa je uspeo da dobije veću minutažu. Svojim igrama se izborio za to i nije mu niko poklonio. Mislim da polako ide uzlaznom putanjom”.

Bivši košarkaš Cibone Ante Žižić trenutno nastupa za Darušafaku, ali je sjajnim partijama dobio poziv za NBA i u narednoj sezoni nastupaće za Seltikse.

“On je takođe jedan od momaka za koga mislim da mu je nebo granica. Ima odlične fizičke predispozicije, dobro radi i mislim da će biti jedan od nosilaca igre u Bostonu. Mario Hezonja (Orlando) je prerano otišao u NBA, trebalo je još tri godine da igra u Evropi. Vidi se njegovo neiskustvo i da je preskočio neke glavne stepenice, ali je definitivno igrač koji ima ogroman potencijal”, ocenio je Rađa.
Raða iz igraèkih dana u dresu Bostona (Foto:Getty Images)
Nedavno je selektor reprezentacije Hrvatske Aleksandar Petrović izjavio je da je silazak s postolja 1995. bila greška, a dvostruki osvajač olimpijskih medalja kaže:

“To su bila jako teška vremena, a posmatrano sa sportske strane to jeste bila greška”.

Rađa ima objašnjenje zašto Hrvatska 20 godina nije osvojila medalju i vratila se na postolje.

“Ključni problem reprezentacije je taj što je Hrvatska 20 godina bila talac jednog čoveka i to se ne može rešiti preko noći. Promene su se dogodile i to se vidi, imamo kvalitetnu i perspektivnu ekipu koja će se u sledećih deset godina boriti za medalju. U Evropi je jaka konkurencija, situacija je takva da svako svakog može da dobije".
Foto: Starsport
Rađa s pažnjom prati i rezultate Crvene zvezde u Evroligi, kojima nije iznenađen.

“Nema danas ništa poklonjeno, to je rezultat dugogodišnjeg rada. Rezultat koji imaju je posledica nekog plana i nije nikakva slučajnost. U sportu nema slučajnosti. Zvezda je svojim radom došla do ovog mesta”.
Novica Velièkoviæ, Partizan (Foto: Starsport)
O krizi bivših velikana poput Partizana, Cibone i Bosne koji su nekada bili dominantni, kaže da je osnovni problem politika.

“Ne mogu da ulazim u pojedinačne razloge, ali dogodi se promena u idejama, dovoljno je da se promaši neka generacija. Postoji dosta razloga koji utiču na to. Nažalost, kod nas mnogo toga zavisi od politike, sa vodećim klubovima u regiji i sama politika diktira količinu novca koji dolazi u klubove”.

Košarkaški klub Split polako “oživljava” na košarkaškoj sceni i posle 21. kola u Prvoj ligi Hrvatske su prvi na tabeli sa 39 bodova.

“Mislim da je hrvatska košarka napravila jedan dobar korak i da je je jako bitno da smo upeli da promovišemo hrvatsku ligu kao prioritet, a samim tim se povećao i kvalitet lige. Liga je jako zanimljiva, svi klubovi su jaki i svako može svakog da pobedi. Biće veoma zanimljivo u šampionatu. Definitivno se dobilo na kvalitetu, a u nekim krajevima ponovo je počela da se igra košarka".

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: