Rusi izbačeni – bitka za Top 8 neka počne

Invazija Rusije na Ukrajinu proizvela je posledice u svim sferama, tako i u sportu, u ovom slučaju – Evroligi.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 10.03.2022.

09:00

Rusi izbačeni – bitka za Top 8 neka počne
Srdjan StevanovicStarsport

Nakon izbacivanja ruskih timova, došlo je do svojevrsnog prekrajanja tabele, tako da su neki drugi, gotovo otpisani klubovi, dobili šansu da se bore za nastavak takmičenja u eliti. Među njima je Crvena zvezda, aktuelni srpski i regionalni šampion, koji gaji nadu za plasman u Top 8.

Suspenzijom CSKA, Zenita i Uniksa, koji su bili među osam do početka krize u Ukrajini, vrata su se otvorila i timovima poput Bajerna, Makabija, Monaka, Fenerbahčea, Albe, pa čak i prežaljene Baskonije..

Ono što je sigurno, četvrtfinale su obezbedili Barselona, Real Madrid, Olimpija Milano i Olimpijakos.

Za preostala četiri mesta vodiće se velika borba u ovom izmenjenom i redukovanom rasporedu.

Sve utakmice protiv ruskih ekipa su otkazane, pređašnji rezultati izbrisani, a konačan poredak timova odrediće ukupan skor pobeda i poraza, a ne procenat ostvarenih trijumfa, iako je i ovo bio jedan od predloga.
Srdjan Stevanovic/Starsport
Ovaj drugi bi možda bio i pravedniji, ali šta je tu je. U svakom slučaju, najviše su profitirali Makabi, Bajern i Baskonija, koji su skočili za pet pozicija.

Što se tiče Crvene zvezde, njoj je odgovaralo da ostane ovakva odluka, odnosno da se gleda učinak pobeda i poraza.

U tom slučaju, a pre aktuelnog niza trijumfa, Zvezda je skočila sa 13. na 10. mesto na tabeli evroligaša.

Zvezda je ove sezone protiv ruskih timova imala skor 2-3, tako da i u slučaju da je predlog o gledanju procenta pobeda, a ne ukupnog skora, usvojen, crveno-beli bi bili samo jednu poziciju ispod.

Izabranici Dejana Radonjića su bili uspešni na gostovanjima kod ruskih ekipa – slavili su nad Uniksom (84:77) i Zenitom (69:58). Kod kuće su izgubili od tih rivala, a poraz su doživeli i u Moskvi.

U ostalim susretima ove sezone, Zvezda je izgledala sasvim ravnopravno sa konkurentima, a na prste jedne ruke mogu da se nabroje utakmice u kojima je beogradski tim bio nešto inferiorniji i daleko od pobede.

To su, na primer, bili dueli sa Albom i spomenutim Uniksom u Beogradu, odnosno Armanijem, Realom i Baskonijom na strani.
Srdjan StevanovicStarsport
Španskim ekipama revanširali su se za te poraze upravo u ovom periodu (Baskonija 86:83, Real 65:62), a isto su učinili i protiv Fenerbahčea nedavno, slavivši 74:69.

Ova serija pobeda poklopila se sa svim ovim događanjima i eliminacijom ruskih ekipa, tako da je optimizam pred završne borbe, uprkos nezgodnog rasporedu, opravdan.

Zvezda trenutno zauzima deveto mesto na tabeli Evrolige, ima isto pobeda kao osmoplasirani Monako, ali i meč, odnosno poraz manje od tima iz Kneževine.

Iako je iznenadna šansa da se ponovi uspeh iz 2016. dobijena, iz tabora crveno-belih spuštaju loptu.

To pre svega čini trener Dejan Radonjić, koji podseća da treba ići korak po korak, stalno ističući težak raspored.

Zvezda je početkom januara bila pogođena koronavirusom, a ta pauza i odloženi mečevi, baš sada dolaze na "naplatu".

Crveno-beli su na startu godine pauzirali oko tri nedelje, a onda za mesec i po dana odigrali 17 utakmica, što je u proseku – meč na svaka tri dana (tačnije 2,6 dana).
Srdjan StevanovicStarsport
Činilo se krajem januara, početkom februara, posle poraza od Asvela, Armanija i Monaka, da će taj fizički napor odneti prevagu, međutim, forma je ubrzo bila podignuta.

Najava toga bio je trijumf u Kazanju nad Uniksom i revanš za ubedljiv poraz u Beogradu, zatim osvojen Kup Koraća u Nišu, na koji su se nadovezale i malopre spomenute pobede u "Pioniru".

U međuvremenu, crveno-beli su doživeli i dva poraza – prvo od Panatinaikosa u Atini (79:73), u kojem su protiv oslabljenog rivala imali prednost od devet poena razlike, a onda i od Partizana u "večitom" derbiju (98:84).

Iz ove perspektive, iako čudno deluje, bolniji je bio neuspeh na gostovanju zelenima, nego crno-belima, pošto je u ABA ligi takva situacija, da Zvezda pet kola pre kraja ima pobedu više od Partizana i bolji međusobni skor, uz relativno lak raspored.

Zvezdu u poslednjih šest utakmica regularnog dela Evrolige očekuje četiri gostovanja, raspoređenih između Makabija, u četvrtak, te Efesa, 7. aprila u poslednjem kolu, na svom terenu.

Upravo će duel sa "Ponosom Izraela" možda biti i presudan za napad na Top 8, odnosno, daće nam bolji uvid u to da li je realno očekivati da crveno-beli napadnu četvrtfinale.

Euforija i dobra energija nakon tri uzastopna trijumfa mogli bi biti ključni u meču sa direktnim rivalom za plasman dalje, koji ima pobedu više.
Srdjan StevanovicStarsport
Zvezda je blagi favorit u predstojećoj utakmici, od 2015. redovno pobeđuje Makabi u Beogradu, a optimizam podiže i trijumf u prvom delu sezone u Tel Avivu (75:63).

"Komparacija sa duelom u Tel Avivu nije realna. Ono što smo tada napravili, meni je bilo jasno i tada da je to veliko iznenađenje. Stvarno smo odigrali jedan dobar meč. Nismo ga analizirali pred sutrašnju utakmicu. Oni imaju napadače koji imaju mnogo poena u rukama. Videćemo kako ćemo mi da izgledamo, to je najveća enigma. Nadam se da ćemo biti dobri u ovakvom ritmu i sa ovolikim brojem utakmica. Nije baš najzahvalnije pričati o tome nakon ovakvih protivnika i ovakvih utakmica. Očekujem da će sutra igrači biti malo bolji nego danas, da izvučemo sve iz nas", rekao je Radonjić pred meč u četvrtak od 19.00 časova.

Crveno-bele potom očekuju mečevi na terenima gde nikada nisu slavili, prvo protiv lidera Barselone, a onda i protiv Albe.

U pitanju su timovi koji ne odgovaraju Zvezdi, a to pokazuje i podatak, koji kaže da klub sa Malog Kalemegdana berlinski tim nije pobedio od njihovog prvog duela 2015, dok je katalonskog giganta poslednji put savladao 2017. godine.

Ukoliko ove izazove Zvezda "preživi" i ostane u trci, slede još dva meča na strani, u kojima crveno-beli imaju veće šanse za uspeh.

Prvo minhenski Bajern, kojeg su u decembru savladali u Beogradu, ali i u Minhenu u prijateljskom duelu uoči starta sezone, a onda i Žalgiris, specifično i vruće gostovanje ekipi, koja, doduše, nema najsjajniju sezonu iza sebe, pošto je pretposlednja je na tabeli, uz samo teoretske šanse za plasman u Top 8 fazu.

Zvezda će regularni deo sezone zaključiti protiv Efesa u Beogradu, a ako pogledamo trenutnu situaciju, čini se da crveno-beli ne bi imali ništa protiv kada bi ovaj meč odlučivao o putniku među najboljih osam.

Raspored Zvezde i konkurenata

Crvena zvezda:
10.3. Makabi (d)
18.3. Barselona (g)
25.3. Alba (g)
31.3. Bajern (g)
3.4. Žalgiris (g)
7.4. Efes (d)

Efes:
11.3. Monako (g)
17.3 Žalgiris (g)
22.3 Real Madrid (d)
24.3. Armani (d)
29.3. Bajern (d)
1.4. Alba (d)
7.4. Zvezda (g)

Bajern:
15.3. Fenerbahče (d)
18.3. Armani (g)
22.3. Panatinaikos (g)
29.3. Efes (g)
31.3. Zvezda (d)
7.4. Real Madrid (g)

Makabi:
10.3. Zvezda (g)
22.3. Armani (d)
24.3. Real Madrid (d)
29.3. Panatinaikos (g)
31.3. Asvel (d)
8.4. Barselona (g)

Monako:
11.3. Efes (d)
23.3. Olimpijakos (d)
25.3. Baskonija (d)
31.3. Armani (g)
8.4. Alba (d)

Fenerbahče:
15.3. Bajern (d)
23.3. Baskonija (g)
25.3. Barselona (g)
29.3. Alba (d)
8.4. Panatinaikos (d)

Alba:
10.3. Olimpijakos (d)
18.3. Baskonija (g)
20.3. Bajern (g)
22.3. Alba (d)
25.3. Zvezda (d)
29.3. Fenerbahče (g)
1.4. Efes (g)
8.4. Monako (g)

Baskonija:
10.3. Asvel (g)
18.3. Alba (d)
23.3. Fenerbahče (d)
25.3. Monako (g)
1.4. Žalgiris (d)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: