Skener: Neka bude kao u Španiji 2014...

Utakmica sa Francuskom gledala se sa pomešanim osećanjima i u njoj je Srbija pokazala i pozitivne i negativne strane svoje igre.

Izvor: SO

Četvrtak, 11.08.2016.

10:50

Skener: Neka bude kao u Španiji 2014...
Getty Images

Sistem takmičenja i okolnosti takve su da su se u glavama javnosti i navijača već pred meč treće runde našle kalkulacije u vezi sa nokaut fazom. Sa tog aspekta, poraz od Francuske mogao bi da bude prava stvar jer bismo u eventualnom polufinalu izbegli selekciju SAD.

Istina, polufinale jeste daleko, ali timovi u B grupi sličnog su kvaliteta, pogotovo kada se uzme u obzir da je Španija sa skorom 0-2 podaleko od prve pozicije. Takođe, znajući Špance, oni će, ako se ne budu borili za goli život, sada ciljati treće mesto kako i oni ne bi morali na SAD u polufinalu.

Ni Srbija ni Francuska nisu do kraja kalkulisale, ali utisak je da nijedna od ekipa nije uložila jednako energije i truda kao što bi bio slučaj da u (pod)svesti nije bilo navedene kalkulacije. Dakle, nisu ekipe igrale da izgube, ali po tempu i nekim potezima mogao se izvesti zaključak kao da je posredi prijateljski susret.

’Orlove’ u nedelju na ponedeljak čeka “biti ili ne biti“ utakmica sa Kinom – tako je bilo i pre dve godine na Mundobasketu sa Iranom, pobedili smo ih, a onda smo nastavili put do srebra. Doduše, neugodna je simbolika da opet igramo s Kinom, koja nas je u našem poslednjem učešću na OI (Atina, 2004) eliminisala bukvalno u istoj situaciji – ’samo’ što su tada imali jednog momka po imenu Jao Ming...
Getty Images
Selektor Đorđević malo je eksperimentisao sa startnom petorkom – Jović, Nedović, Kalinić, Birčević, Jokić. To nije dalo rezultat, bili smo neodlučni u napadu i mlaki u odbrani (“nijedan faul nismo napravili, sve otvoreni šutevi“, rekao je Đorđević na tajm autu), pa je brzo bilo 20:4.

Ulazak Teodosića probudio je ekipu – trojka i dve asistencije za Raduljicu, da bi potom proradio i šut za tri (dva puta Bogdanović) i priključak je uhvaćen.

Bolje je Srbija branila reket nego u meču sa Australijom, lopta je i u napadu išla brže, mada je bilo i nekoliko padova koncentracije, što je i selektor apostrofirao posle utakmice.

Naročito se to odnosi na završnicu utakmice, ali zbog specifičnih okolnosti, zaista je teško bilo šta analizirati – na osnovu ovog meča, malo šta može da se zaključu o igri.
Getty Images
4 Miloš Teodosić Jasno je da od njega sve počinje u našoj igri – šut ga nije hteo, ali upisao je devet asistencija i samo s njim na parketu Srbija ima jasnu ideju vodilju u igri. Ponovo je bilo propusta u odbrani.

5 Marko Simonović Dobio je priliku i maksimalno ju je iskoristio – ubacio je 9 poena, sjajno se kretao bez lopte i igrao je odbranu na visokom nivou. Možda je on igrač koji može da doprinese balansu između spoljne i unutrašnje linije.

7 Bogdan Bogdanović Napravio je grešku u samoj završnici, ali bio je odlučniji i tako treba da nastavi – on je naš najbolji šuter i, jednostavno je, treba da šutira kad se izgradi pozicija.

9 Stefan Marković Šutnuo je pet trojki, a to nije dobar znak za srpski napad. Prošle sezone dugo je bio povređen i to se ipak vidi u njegovoj igri na obe strane parketa.
Getty Images
10 Nikola Kalinić Utisak je da ne utiče na igru onoliko koliko smo navikli, a ovakvom timu Srbije preko su potrebni njegovi kvaliteti – srčanost, ’tuča’, poneki skok u napadu, ukradena lopta...

11 Nemanja Nedović Igrao je 12 minuta, bio je pomalo nedorečen u napadu, ali solidan u odbrani. Čekamo jednu njegovu ’eksploziju’, uvek ima barem jedan vrhunski meč po šampionatu, neka sada dođe kada bude najpotrebnije.

12 Stefan Birčević Već u prvom napadu napravio je faul za koš ’dva plus jedan’, proveo je u igri samo tri minuta.

13 Miroslav Raduljica Najsigurnija opcija Srbije u napadu – bilo u pik-en-rolu, bilo na niskom postu. Solidan i u odbrani uprkos tome što dva-tri puta nije ispratio Lovernja.
Getty Images
14 Nikola Jokić Dobio je šansu u startnih pet, ali je već u 16. minutu ’zaradio’ četvrtu ličnu grešku. Uprkos lošem startu i nekim greškama, čini se da je igrao slobodnije i sa više žara, pa se s pravom nadamo da će Nikola izgledati još bolje u nastavku takmičenja jer nam ’škripi’ na poziciji četiri i valjalo bi da možemo češće da uparimo Raduljicu i njega.

15 Vladimir Štimac Slično kao i sa Markovićevih pet trojki, nije pozitivan znak za naš napad kada nekoliko lopti u nizu ide Štimcu na niski post da rešava. Odlično je počeo, posle je napravio dve-tri greške.

24 Stefan Jović Ono što je igrao, igrao je na zadovoljavajućem nivou. Pogodio je trojku iz otvorene pozicije, što može da bude značajno za samopouzdanje – biće takvih situacija i u narednim mečevima.

25 Milan Mačvan Kako kažu Amerikanci, Mačvan ima zadatak da “popuni velike cipele“, cipele Nemanje Bjelice. Nemoguće je da to učini, potpuno su drugačiji igrači i utisak je da Mačvan još traži pravu ulogu u ovoj ekipi.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: