Nova vest
Olimpizam

Sreda, 30.09.2009.

12:32

VIP u Kopenhagenu na skupštini MOK

Španski kralj, brazilski predsednik i prva dama SAD u sredu će doputovati u Kopenhagen,kako bi podržali kandidature svojih gradova za dobijanje OI 2016 godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izabraće u petak na svojoj skupštini domaćina Olimpijskih igara 2016. godine. Pošto lobiranje ulazi u završnu fazu, oni veruju da svojim ličnim zalaganjem mogu da utiču na odluku delegata MOK-a. U konkurenciji za organizaciju Igara 2016. nalaze se Rio de Žaneiro, Čikago, Madrid i Tokio.

Glavni konkurenti za dobijanje ove najveće sportske manifestacije su Čikago i Rio, međutim ni Madrid, a ni Tokio nisu odustali od borbe. Očekuje se dolazak i novog japanskog premijera Jukia Hatojame, ali čelnici Tokia nisu saopštili kada će on doputovati u Kopenhagen.

Prva danma SAD Mišel Obama će odmah po dolasku u glavni grad Danske imati sastanak sa čelnicima MOK-a. Predsednik Brazila Luis Inacio Lula da Silva, čiji je dolazak najavljen za popodne, takođe će se u sredu sastati sa delegatima MOK-a.

Tajna glasanja MOK-a su često veoma nepredvidiva i jaki lobiji u poslednjem trenutku mogu da promene krajnji rezultat. Najbolji primer za to je poseta Tonija Blera kongresu MOK-a u Singapuru, kada je London dobio organizaciju igara 2012 godine. Tadašnji premijer Engleske je tokom dva dana imao individualne sastanke sa svim delegatima MOK-a, na kojima je lobirao da engleska prestonica dobije Igre 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

7 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu