Nova vest
Olimpizam 2

14.5.2024.

18:10

Najbolji srpski dubl ne može da se bori za OI: "Neprihvatljivo i neshvatljivo"

Trener veslačkog olimpijskog tima Srbije Nikola Stojić rekao je da proživljava najteže dane u veslačkoj i trenerskoj karijeri.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Kako je naveo, Veslački savez Srbije je najboljim takmičarima oduzeo pravo da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

Stojić je nezadovoljan jer je Savez odlučio da u olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu umesto Martina Mačkovića i Nikolaja Pimenova u dubl skulu učestvuju Beđik/Rajković.

"Ovo su najteži dani u mojoj veslačkoj i trenerskoj karijeri. Odluka VSS da kod kuće ostavi najbržu ekipu u dubl skulu koju je Srbija ikada imala Mačković/Pimenov, a umesto njih na kvalifikacije pošalje dubl skul Beđik/Rajković, koji su po svim stručnim parametrima bez ikakve šanse da se kvalifikuju za OI, potpuno je neverovatna. Ovo je veliki i težak udarac za ceo tim sportista koji vodim, a pogotovo za Martina, jer je uzimanje prava na takmičenje najboljima što Srbija ima, potpuno neprihvatljivo i neshvatljivo", rekao je Stojić, saopštio je Veslački klub Partizan.

Posle osvajanja zlatne medalje Jovane Arsić u skifu na Evropskom prvenstvu u Segedinu i zlata Nikolaja Pimenova koji je Srbiji doneo još jednu olimpijsku normu, prvu u muškom skifu, najbolji veslači Srbije našli su se u situaciji nezabeležnoj u srpskom sportu, ocenio je Partizan.

Posle dobrih rezultata Martina Mačkovića i Nikolaja Pimenova na međunarodnoj sceni, višestrukih pobeda nad olimpijskim pobednikom i osvajačima medalja iz Tokija, kao i pored stručne procene Nikole Stojića, oni neće učestvovati u kvalifikacijama u dubl skulu.

VSS je odlučio da u toj disciplini nastupe Beđik i Rajković i pored toga što su na nedavno završenom Evropskom prvenstvu zauzeli poslednje mesto, a iz Partizana veruju da bi Mačković/Pimenov imali šansu za najviši plasman, ne samo u kvalifikacijama nego i na samim Igrama u Parizu.

"Stojim iza svojih stručnih procena, kao neko ko upravo sa ovim sportistima jedini u Srbiji donosi rezultate i medalje sa seniorskih takmičenja u poslednje četiri godine. Moje reči ostaju zapisane i ukoliko sam u pravu, a to će se nažalost pokazati već za vikend u Lucernu, zaista se nadam da će svi odgovorni u VSS snositi ozbiljne posledice za nesagledivu štetu koju su naneli Martinovoj i Nikolajevoj karijeri, ali i srpskom sportu uopšte", rekao je Stojić.

Razočarana odlukom VSS je i reprezentativka Jovana Arsić.

"Pored velikog ponosa zbog osvojene zlatne medalje za Srbiju na EP, u isto vreme osećam ogromnu tugu, ali i bes zbog odluke VSS da oduzme olimpijske snove mojim drugovima iz reprezentacije", navela je Arsić.

Takođe i Pimenovu je odluka Saveza nejasna.

"Posle velikog uspeha i osvajanja norme za Srbiju u skifu, želeo sam svim srcem da sa Martinom donesem Srbiji još jednu normu, a duboko verujem i medalju u Parizu u dubl skulu, ali sam u tome sprečen ovom zaista neobjašnjivom odlukom VSS", istakao je Pimenov.

Partizan je kao "još jednu u nizu loših odluka VSS" naveo i to što je godinama najuspešniji veslač Srbije Miloš Vasić "potpuno izbrisan od Veslačkog Saveza Srbije i iz planova reprezentacije".

Beogradski klub naveo je da mu podrška cenjenih ljudi iz sveta sporta daje vetar u leđa da istraje u borbi, vrati ugled veslačkom sportu u Srbiji i da se sportisti cene po ostvarenim rezultatima.

Olimpijske kvalifikacije održaće se od 19. do 21. maja u Lucernu, kao i od 24. do 26. maja.

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu